Archieffoto: ter illustratie

Vaarverbod Kleine Nete uitgebreid van Kasterlee tot Grobbendonk: "Terechte beslissing"

Het vaarverbod in de Kleine Nete is uitgebreid van Kasterlee tot Grobbendonk, door de lage waterstanden. Dat heeft de Vlaamse Milieumaatschappij beslist. Varen, kajakken en suppen is verboden. Kajakverhuur De Waterral, die varen tussen Retie en Grobbendonk, begrijpt de beslissing.

Het is niet langer toegestaan te varen op het traject afwaarts de stuw aan Spaans Hof in Herentals tot aan de molen in Grobbendonk. De waterstanden staan te laag en de Vlaamse Milieumaatschappij wil zo de oevers en de bodem beschermen. “Dat is een terechte beslissing”, zegt Benny De Laet van De Waterral. “We moeten daar eerlijk over zijn. Het eerste stuk van onze vaarroute staat veel te laag.”

Eerst corona, dan te veel water en nu te weinig. Ik doe elke dag een regendans, maar zonder resultaat
Benny De Laet, De Waterral

De Waterral begrijpt de beslissing, maar fijn is het niet. “Het is een populaire route en het stuk tussen Bobbejaanland en Herentals is heel diep, tot drie à vijf meter, maar na Herentals is het een halve meter diep en daar krijgen we een vaarverbod.” Het is de derde zomer op rij dat het misloopt in de sector. “Eerst corona, dan te veel water en nu te weinig. We hebben gelukkig een buffer, want anders overleef je dit niet. Ik doe nu elke dag een regendans, maar zonder resultaat. Ik kan eigenlijk ook niet goed dansen”, lacht De Laet.

We varen nu stroomopwaarts. Dat is iets steviger roeien

Benny De Laet, De Waterral

Wie een kajaktocht heeft geboekt, kan nu op een ander stuk varen. Varen blijft toegelaten op het traject van aan de kruising met straat 'Netevallei' tot aan Spaans Hof in Herentals. 

“We varen nu stroomopwaarts, tussen Kasterlee en Herentals. Dat is iets steviger roeien, maar valt goed mee. Vanaf 15 augustus gaan we ook shuttlebussen inleggen om onze klanten op andere plekken te laten vertrekken waar het wel mag.” 

Er is ook een optie om te annuleren of de reservatie te verplaatsen. “Het vaarverbod ligt op een stuk dat populair is voor gezinnen, met onderweg een kinderboerderij. Voor hen is het wat moeilijker om stroomopwaarts te gaan varen. Ze kunnen de afspraak annuleren of verplaatsen.”

Meest gelezen