De 51-jarige verdachte Muhammad Syed

Verdachte opgepakt in reeks moorden op moslimmannen in VS

In de Amerikaanse staat New Mexico, in de stad Albuquerque, werd een verdachte opgepakt na een reeks moorden op moslimmannen. Dat heeft politiechef Harold Medina aangekondigd. Het zou om de hoofdverdachte gaan voor de moorden op vier moslimmannen de afgelopen negen maanden.

De politie in de Amerikaanse stad Albuquerque liet gisteren weten dat ze het voertuig had gelokaliseerd dat in verband werd gebracht met een recente moord op een moslimman. De bestuurder ervan werd gearresteerd.

Het gaat om de 51-jarige Muhammad Syed. De man werd opgepakt en in verdenking gesteld voor de moorden op twee mannen. Bij een huiszoeking in de woning van de man werden meerdere wapens aangetroffen.

De politie onderzoekt of ze hem ook kunnen aanklagen voor de moorden op twee andere moslimmannen, die recent hebben plaatsgevonden. Hoewel de politie niet definitief heeft gezegd dat alle vier de aanvallen verband houden met elkaar, hebben ze wel gezegd dat ze gaan onderzoeken of dit zo is. 

Een tip van het publiek heeft tot de arrestatie van de verdachte geleid. Slechts twee dagen eerder had de politie een foto van het voertuig van de man verspreid.

Gelijkenissen tussen slachtoffers

Alle moorden vonden plaats in de afgelopen negen maanden, de laatste drie mannen werden de afgelopen twee weken om het leven gebracht. Alle slachtoffers waren van Zuid-Aziatische afkomst, volgens de politie. 

Volgens de onderzoekers zijn de aanvallen mogelijk ingegeven door persoonlijke conflicten. "De dader kende de slachtoffers tot op zekere hoogte", schreef de politie in een persbericht, nadat ze in het huis van de verdachte daarover bewijsmateriaal hadden aangetroffen.

Drie van de slachtoffers kwamen oorspronkelijk uit Pakistan en bezochten dezelfde moskee. Een vierde man kwam oorspronkelijk uit Afghanistan en werd afgelopen november vermoord. De verdachte kwam zelf eveneens oorspronkelijk uit Afghanistan, hij is ook moslim. 

De politie gaf weinig informatie vrij over de manier waarop de mannen exact om het leven werden gebracht. Ze zeiden wel dat ze "zonder waarschuwing in een hinderlaag werden gelokt, beschoten en werden gedood".

Tijdens de persconferentie kreeg de politie de vraag of de verdachte een soennitische moslim zou zijn en hij het gemunt had op sjiitische moslims, omdat zijn dochter met een sjiitische moslim zou trouwen. Maar daar ging de politie niet op in. Volgens de politie is het motief van de man nog niet duidelijk.

27-jarig slachtoffer Muhammad Afzaal Hussain

De politie heeft de moorden niet omschreven als haatmisdrijven. Ze wilden ook het woord seriemoordenaar niet in de mond nemen. "Het is voor ons als politie onverantwoord om dit te zeggen en angst verder op te drijven in een gemeenschap die al bang was", klonk het.

"We hebben bovendien nog steeds geen enkele aanwijzing dat een van deze onderwerpen of labels gepast zou zijn", aldus de politiechef van Albuquerque.  

"Onveilig gevoel in de stad"

Ahmad Assed, een woordvoerder van het Islamitisch Centrum van New Mexico, vertelde aan de BBC dat de moorden afschuwelijk waren voor de moslimgemeenschap in de stad. Volgens Assed zijn sommigen te bang om naar de moskee te gaan, boodschappen te doen of naar buiten te gaan.

De burgemeester van Albuquerque, Tim Keller, hoopt dat de "snelle actie van de politie een groter gevoel van veiligheid brengt voor de vele mensen die bang zijn door de recente schietpartijen".

Gisteren zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij "boos en bedroefd was door deze gruwelijke moorden". Hij voegde toe dat er "voor deze hatelijke aanvallen geen plaats is in Amerika".

Meest gelezen