Videospeler inladen...

Wolven August en Noëlla hebben niet 8, maar 9 welpen: "Uitzonderlijk dat we ze allemaal samen zien"

August en Noëlla hebben niet 8, maar 9 welpen. De jonge wolven trekken steeds meer op pad zonder hun ouders. Dat heeft Radio2-reporter Noa Sneyers kunnen vaststellen vanop de terril in Zwartberg, tijdens een excursie met gids Billy Herman.

"We hebben ze gezien tijdens het opkomen van de zon, want hun vacht blinkt in het zonlicht",  lacht gids Billy Herman. Met zijn reisbureau Starling Reizen organiseert hij sinds vorig jaar excursies in Limburg, om de wolven te spotten. Hij trekt daarvoor met een telescoop naar de terril van Zwartberg, die eigendom is van de vzw Limburgs Landschap, en niet vrij toegankelijk is. "Dat we zoveel welpen samen zien en zelfs een negende welp ontdekken, is wel heel uitzonderlijk."

De grootste kans om wolven te spotten is 's morgens vroeg of 's avonds laat, want dan gaan de wolven meestal op jacht. "Je hebt 50 tot 75 procent kans om een wolf te spotten vanop de terril van Zwartberg", zegt Herman. Je moet wel beseffen dat we wolven niet aan de voet van de terril rondlopen, dus je hebt zeker een telescoop nodig om ze te kunnen zien."

BEKIJK - De welpen van August en Noëlla:

Videospeler inladen...
Billy Herman zoekt met zijn telescoop naar wolven in de verte.
HANS PUT

Met het blote oog of met een gewone camera zijn wolven moeilijk te zien vanop het topje van de terril, maar het is wel het ideale uitkijkpunt, want Radio2-reporter Noa Sneyers heeft ze van daaruit wel goed kunnen zien met een telescoop. "Ik heb alle 9 jonge welpen van August en Noëlla kunnen zien. Ze waren 4 tot 5 kilometer verderop aan het spelen met elkaar. Ik vond het echt indrukwekkend! August en Noëlla lieten zich niet zien, die waren misschien op jacht." 

Radio2-reporter Noa Sneyers ging mee wolven spotten op de terril van Zwartberg.

Tot nu toe waren er nog maar 8 welpen waargenomen, maar deze ochtend werd dus duidelijk dat August en Noëlla minstens 9 welpen hebben. Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigt dat het niet altijd makkelijk is om het aantal wolven te tellen. "Wij baseren ons op waarnemingen en beelden van wildcamera's", zegt Mergeay. "Het tellen van die dieren is niet simpel, omdat ze vaak vanop een grote afstand worden gespot, door elkaar lopen en de wildcamera's filmen ook niet voortdurend. Na vandaag kunnen we wel zeggen dat er 9 welpen zijn, want ze liepen mooi langs elkaar op een padje waardoor je ze goed kon tellen."

Meest gelezen