Belga

50 majoretten van 8 tot 60 jaar verzamelen zich voor Batjes in Zedelgem

Speciaal voor de Batjes in Zedelgem komen maar liefst 50 majoretten van Kunst en Vermaak samen. Ze zijn tussen de acht en 60 jaar. Sommigen hebben al meer dan 40 jaar geen baton in handen gehad.

De majoretten van Zedelgem zijn opgericht in 1972. Linda Bonte was er toen al bij. “Ik was toen twaalf jaar oud, en we waren een groep van dertien meisjes.” Bonte is altijd betrokken gebleven bij de majoretten. “Ik geef nog steeds les, samen met mijn dochter en nog enkele anderen.”

Voor de optocht van zondag zijn er verschillende majoretten verzameld die doorheen de jaren aangesloten waren bij de majoretten. Zijn die dat niet verleerd? “Eens majorette, altijd majorette”, aldus Bonte. “De techniek pik je snel terug op als je wat oefent.”

Horizontale draai

Doorheen de jaren is er veel veranderd: “Vroeger draaiden wij bijvoorbeeld onze horizontale draai naar buiten, maar nu doen we dat nooit meer. We werken nu ook met twee handen, terwijl vroeger alles met rechts werd gedaan.”

Voor de grote optocht gaan de majorettes niet allemaal in eenzelfde pakje gekleed arriveren: “De groep was te groot om dat met ons budget te doen, dus we komen allemaal in rood en zwart, de kleuren van onze vereniging.”

Bonte zelf heeft er alvast zin in: “Ik kijk er heel erg naar uit. Majoretten is een beetje mijn leven. Er kwamen alvast heel veel aangename herinneringen naar boven toen ik iedereen op het oefenveld zag.”

Meest gelezen