Archieffoto gevangenis Beni
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 800 gedetineerden ontsnappen bij aanval op gevangenis in Oost-Congo, zeker drie doden

In het oosten van Congo hebben gewapende milities bij een aanval op een gevangenis meer dan 800 gedetineerden laten ontsnappen, dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. Bij de aanval werden ook minstens 3 mensen gedood.

Tijdens de aanval op een gevangenis in het oosten van Congo, in de nacht van dinsdag op woensdag werden twee politieagenten en een aanvaller gedood. “Een deel van de faciliteit werd beschadigd door een brand tijdens de nachtelijke aanval op de centrale gevangenis in de stad Butembo”, zei een woordvoerder van het leger in de provincie Noord-Kivu.

"De vijand was zwaar bewapend, ze waren met minstens 80 personen. Ze zijn erin geslaagd om in te breken in de gevangenis en alle gevangenen te bevrijden", vertelde de woordvoerder voorts aan de verslaggevers.

De directeur van de getroffen gevangenis, Brunelle N'kasa, zei later dat er nog slechts 58 van de 874 gedetineerden in de gevangenis zaten. 

Aanslag door ADF-rebellen

Eerst zei de regionale legerwoordvoerder dat de aanslag werd uitgevoerd door de zogenaamde Maï-Maïrebellen, Congolese zelfverdedigingsgroepen.

Later zei de woordvoerder: “Na onderzoek kunnen we bevestigen dat de aanval werd uitgevoerd door ADF-terroristen (Allied Democratic Forces). Zij hebben de twaalf ADF-vrouwen en een van hun leiders, die in de gevangenis zaten, vrijgelaten”. Het leger kondigde later op de dag aan vijf ADF-terroristen te hebben "geneutraliseerd".

De ADF-rebellen zijn een Oegandese gewapende jihadistische groepering, die sinds de jaren negentig actief zijn in Oost-Congo en banden heeft met terreurgroep IS. De gewapende groep is verantwoordelijk voor talrijke slachtpartijen op duizenden Congolese burgers. Ze hebben ook aanslagen gepleegd in Oeganda.

"Ontsnapte gevangenen mogen niet worden verbrand"

Het leger kon intussen enkele ontsnapte gevangenen vatten. "We hebben al meer dan 115 ontsnapte gevangenen gearresteerd, die worden teruggestuurd naar de gevangenis", aldus de woordvoerder. 

De gevangenisdirecteur deed ook een oproep aan de bevolking: "Als je een ontsnapte gevangene ziet, mag hij niet worden verbrand. Dood hem niet. Breng hem naar ons zodat we hem terug in de gevangenis kunnen zetten", zei hij voorts.

Overvolle en slecht beveiligde gevangenissen

Ontsnappingen uit de vaak overvolle en slecht beveiligde gevangenissen in Congo komen vaker voor.

In 2020 werd de militie ADF in verband gebracht met een ontsnapping uit de gevangenis waarbij meer dan 1.300 gevangenen in de oostelijke stad Beni konden vrijkomen.

Meest gelezen