CHECK – Hoe warm was het nu écht tijdens de dodentocht van 2003?

Dat de Dodentocht dit jaar wordt ingekort door de hittegolf doet heel wat stof opwaaien. Op sociale media uiten mensen hun ongenoegen door te stellen dat het tijdens de tocht in 2003 veel warmer was, volgens sommigen tot wel 37 graden. Maar dat klopt niet. Op 9 augustus 2003 werd er een maximale temperatuur gemeten van 29,4 graden Celsius in Bornem. Er was in die periode wel een hittegolf. 

Voor het eerst in de geschiedenis van de Dodentocht zullen de deelnemers geen 100 kilometer afleggen, maar "amper" 65 kilometer. We zitten momenteel in een hittegolf en ook zaterdag worden temperaturen tot 32 graden Celsius voorspeld in Bornem, waar de tocht elk jaar plaatsvindt. De organisatie besliste daarop, in samenspraak met de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer en de gemeente Bornem, om de tocht in te korten uit veiligheidsoverwegingen voor de deelnemers.

Die beslissing deed heel wat stof opwaaien. Op sociale media regende het meningen en de verwijzing naar de dodentocht van 2003, die wel mocht doorgaan tijdens een hittegolf, komt geregeld terug.  

Op Twitter zien we ook veel reacties die het hebben over temperaturen die opliepen tot 37 graden tijdens de tocht in 2003. Ook in Het Laatste Nieuws staat dat  te lezen. Sportanker Ruben Van Gucht verwijderde dan weer z'n tweet toen we hem op de correcte cijfers aanspraken. 

In 2003 werd ons land inderdaad getroffen door een hevige hittegolf van wel dertien dagen lang (1 – 13 augustus), maar hoe warm was het effectief tijdens de tocht? Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) houdt al jaren de weerdata bij en kon ons vertellen dat het op die beruchte zaterdag in 2003 (9 augustus) in Bornem maximaal 29,4 graden Celsius was. De avond van vertrek (8 augustus) en de volgende wandeldag bevonden zich in het dal van de hittegolf, zoals te zien is op onderstaande grafiek. De dagen voor en na Dodentocht overschreden wel ruim de kaap van dertig graden.

Het is niet aan ons om de beslissing over het inkorten te verdedigen, noch aan te vechten, maar de echte maximumtemperatuur van de editie 2003 lag bijna 8 graden lager, dan de 37 graden die her en der vermeld wordt, met die nuance dat het kwik de dagen voor en na de Dodentocht wel boven de dertig graden uitkwam. 

Voor de Dodentocht van dit jaar wordt maximum 32 graden verwacht. 

Onverwachte spelbreker

In ons archief vonden we een reportage terug over de befaamde dodentocht in 2003 en toen bleek de grootste spelbreker niet de hitte, maar net de kou te zijn. ’s Nachts koelde het serieus af en daar waren verschillende wandelaars niet op voorbereid. 

De journaalreportage over de Dodentocht in 2003: 

Videospeler inladen...

Conclusie

  • Nu de dodentocht wordt ingekort, grijpen veel mensen terug naar de editie van 2003 die ook tijdens een hittegolf plaatsvond met zogezegd temperaturen tot wel 37 graden Celsius.
  • Gegevens van het KMI geven echter aan dat de maximumtemperatuur die op 9 augustus 2003 in Bornem werd gemeten 29,4 graden bedroeg.
  • We beoordelen de claim dat de temperaturen tijdens de dodentocht van 2003 opliepen tot 37 graden dan ook als niet waar.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen