Decathlon waarschuwt voor valse weggeefacties via sociale media

Op Facebook duiken berichten op waarin winkelketen Decathlon gratis fietsen weggeeft, maar daar klopt niets van. De berichten komen niet van Decathlon, er zijn mogelijk oplichters aan het werk. Het kan ook gaan om zogenoemde like-farmingeen klassieke truc om geld te verdienen met likes en data.

Op de Facebookpagina "Decathlon Fans" staat te lezen hoe sportwinkel Decathlon licht beschadigde fietsen weggeeft aan mensen die onder het bericht reageren, of het delen.

Decathlon raadt mensen aan dit vooral niet te doen en de pagina ook niet te liken, omdat dit mogelijk tot internetfraude of oplichting kan leiden. Intussen verschijnt het bericht ook al in het Duits en Portugees op Facebook. 

Decathlon heeft het misleidende bericht gerapporteerd bij Facebook en hoopt dat de pagina's en berichten snel offline worden gehaald, omdat ze veelvuldig worden gedeeld, zegt Decathlon in een statement. Facebook onderzoekt de zaak, uiteraard mogen zulke 'scams' niet op het platform.

Het is lang niet de eerste keer dat er pagina's van bedrijven opduiken die niets met het echte bedrijf te maken hebben en je gratis spullen beloven. Vorige week nog kregen veel mensen berichten te zien dat ze een zogenoemde 'tiny house' konden winnen. De laatste dagen gaan er ook berichten rond op Facebook dat je een mobilhome kan winnen door te reageren op berichten of ze te delen.

Het fenomeen van "like-farming"

Iets delen of ergens een commentaar achterlaten is niet altijd onschuldig. Er bestaat een fenomeen als like-farming. Dat is door middel van valse berichten de interactie en de populariteit van een pagina zo hoog mogelijk krijgen, waarna de naam wordt veranderd en de pagina verkocht kan worden, met alle volgers erbij. Zo volg je zonder het te merken plots pagina's vol propaganda of met frauduleuze doeleinden. 

Een andere mogelijke vorm van oplichting is dat volgers na het delen van een bericht nog een laatste stap moeten volbrengen: zich registreren op een bepaalde link. Je moet dan je gegevens invullen, vragen beantwoorden en je komt mogelijk op mailing- en telefoonlijsten van bedrijven terecht. Op die manier verdienen de eigenaars van de Facebookpagina geld. 

Het kan nooit kwaad om eens door de Facebookpagina te scrollen waar gratis spullen worden weggegeven. Is die pagina nieuw, staan er amper berichten op en is ze bovendien geschreven in slecht Nederlands, dan gaat er best al een belletje rinkelen.

Meest gelezen