Alweer explosie in Borgerhout: "Ik zie angst bij mijn buren en bij mezelf, stadsbestuur moet verantwoordelijkheid nemen"

In Borgerhout is er opnieuw een explosie gebeurd, deze keer in de Ledeganckstraat. Daarbij raakte de gevel van een huis beschadigd. Het is al de derde ontploffing in enkele dagen tijd in het district. "Dit is bijzonder beangstigend", zegt districtsburgemeester van Borgerhout Marij Preneel (Groen). "Het stadsbestuur moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Afgelopen nacht rond 4 uur schrok de buurt in Borgerhout al voor de derde keer in een week wakker van een explosie. De ontploffing vond plaats in de Ledeganckstraat en beschadigde de gevel van een huis. De politie en de ontmijningsdienst DOVO zijn ter plaatse en er is een veiligheidszone afgebakend.

Bekijk - De achterruit van Mohammeds auto is ingeslagen door de explosie. Bekijk hieronder zijn reactie:

Videospeler inladen...
We vinden het geen onveilige buurt, maar willen ook niet dat ze zich vergissen van huis of auto
Mario, buurtbewoner

Inwoners kwamen snel op straat om te zien wat er gebeurd was. "Een voordeur aan de overkant was helemaal weggeblazen en het puin lag over heel de straat", zegt Mario, een buurtbewoner. "We vinden het geen onveilige buurt, maar we willen ook niet dat ze zich vergissen van huis of auto." Biri woont in de Ledeganckstraat en zag heel veel rook. "Ik kom uit de oorlog in Joegoslavië, dus ik wist goed genoeg dat dit een explosie was."

Afgelopen maandag en dinsdag waren er al twee ontploffingen in Borgerhout, telkens in de Generaal de Wetstraat. Vorige week vonden er twee explosies plaats in de Volkstraat in het centrum van Antwerpen en op de Turnhoutsebaan in Deurne. Het is nog niet zeker of er een link is tussen de ontploffingen. Wellicht gaat het om aanslagen in het drugsmilieu.

BEKIJK - Wat weten we al concreet over de aanslag?

Videospeler inladen...

Districtsburgemeester Marij Preneel: "Stadsbestuur moet verantwoordelijkheid nemen"

"Dit is bijzonder beangstigend voor de Borgerhoutenaren. Mensen beginnen zich echt onveilig te voelen", zegt districtsburgemeester van Borgerhout Marij Preneel (Groen). "Ik vind dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Er wordt op dit moment te licht overgegaan."

Ik zie de angst bij mijn buren en bij mezelf. Dit moet echt stoppen

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen)

"Het is oorlog in de stad, zo beginnen buurtbewoners het aan te voelen. Ze krijgen schrik en durven niet meer buiten te komen", aldus Preneel. "Ik denk dat het echt nodig is dat er werk wordt gemaakt van politie die aanspreekbaar is, de wijkagent van vroeger die de wijk door en door kent en met de fiets of te voet op pad is. Maar dat heeft het stadsbestuur net afgebouwd."

Volgens Preneel werkt de huidige aanpak van de "war on drugs" niet. "Het is natuurlijk een internationaal probleem. Er moet stevig nagedacht worden over de hele aanpak van de drugsproblematiek, maar dat is voer voor criminologen. Ik zie vooral wat er in de wijken gebeurt en ik zie de angst bij mijn buren en bij mezelf. Dit moet echt stoppen."

"Deze golf van aanslagen is nu al enkele maanden bezig" luidt de schriftelijke reactie van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ik herhaal nogmaals mijn oproep dat het parket en de federale gerechtelijke politie een oneerlijke strijd voeren door een ernstig gebrek aan mensen en middelen. In tegenstelling tot wat ministers beweren, is de malaise op het terrein nog nooit zo groot geweest bij de federale politiediensten."

De Wever wijst richting federale regering, die de georganiseerde misdaad volgens hem niet als een prioriteit beschouwt. "Ministers blijven het probleem afdoen als een Antwerps fenomeen. En dat is niet alleen een slag in het gezicht van alle mensen die dagelijks op het terrein aan de slag gaan om onze samenleving te beschermen en de georganiseerde misdaad te bestrijden. Het is ook een duidelijke boodschap dat de veiligheid van onze stad in Brussel niet van tel is."

"Vanaf ons aantreden hebben minister van Quickenborne en ikzelf vastgesteld dat de uitdagingen voor de Geïntegreerde Politie groot zijn. We hebben een significante onderfinanciering geërfd", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) schriftelijk. Ze wijst op de extra investeringen die ze al heeft gedaan in de Geïntegreerde politie.

"We versterken de Federale Politie met 1.000 personen deze legislatuur, waaronder meer dan 400 personen voor FGP. We maken van georganiseerde misdaad een prioriteit, en daarvoor zetten we dus extra politiemensen in", aldus Verlinden. "Drugbestrijding, alsook deze tegen de ermee samenhangende geweldscriminaliteit, vraagt echter een gezamenlijke aanpak. De Lokale Politie speelt hier ook een belangrijke rol. Het lijkt ons aangewezen dat burgemeester De Wever de evaluatie van Operatie nachtwacht deelt met de Geïntegreerde Politie, zodat we daar lessen uit kunnen trekken."

Meest gelezen