Terrorist met bom in beenprothese doodt geestelijke leider van de Afghaanse taliban

In Afghanistan is sjeik Rahimullah Haqqani, een belangrijk geestelijk leider van de talibanmilitie, gedood bij een bomaanslag. Opvallend is dat volgens de taliban de dader een bom had verborgen in zijn beenprothese. Even opvallend is dat Haqqani -tegen de meerderheid van zijn regime in- voorstander was van onderwijs voor meisjes. De aanslag is inmiddels opgeëist door de terreurgroep IS.

De aanslag vond plaats in een islamitisch seminarie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Volgens de taliban die het land besturen, heeft een zelfmoordterrorist zichzelf tot ontploffing gebracht in de buurt van sjeik Rahimullah Haqqani, een belangrijk geestelijke van de talibanbeweging. De geestelijke was op slag dood.

Volgens de taliban had de dader een bom verstopt in zijn kunstbeen, de reden wellicht waarom die ongemerkt in de buurt van zijn slachtoffer is kunnen komen. 

De aanslag is kort daarop opgeëist door het terreurnetwerk IS. In het verleden was sjeik Haqqani al een paar keer ontsnapt aan aanslagen die werden toegeschreven aan IS Khorasan, de lokale tak van de beruchte terreurgroep IS in Afghanistan en Centraal-Azië. Haqqani stond erg kritisch tegenover die groep en hield vurige sermoenen tegen hen.

Er is in de sharia geen enkele rechtvaardiging om onderwijs voor meisjes te verbieden, geen enkele

Sjeik Rahimullah Haqqani in een interview met de BBC enkele maanden geleden

Toch was Haqqani niet onbesproken binnen het talibanregime zelf. Tegen de meerderheid van zijn groep in had hij zich altijd een groot voorstander getoond van onderwijs aan meisjes, ook na de machtsovername. In de praktijk heeft het talibanregime meisjes geweerd uit middelbare scholen.

Strijd tussen taliban en IS wordt grimmiger

De voorbije jaren is het al vaker tot geweld gekomen tussen de Afghaanse taliban en IS-K of het lokale filiaal van IS. Dat laatste heeft al enkele jaren voet aan de grond gekregen in het oosten van Afghanistan en maakte gebruik van de burgeroorlog in dat land  om strijders en invloed te krijgen.

Sinds de machtsovername door de taliban iets meer dan een jaar geleden, is IS nog meer overgegaan tot geweld en dan vooral tegen de taliban zelf. Er was de beruchte aanslag tegen de luchthaven van Kaboel tijdens de evacuatie vorig jaar waarbij 183 doden vielen. Onder hen waren zowel Amerikaanse soldaten als talibanstrijders. Sindsdien heeft IS het aantal aanslagen verder opgevoerd met als doelwitten leden van de religieuze minderheden zoals sjiieten, hindoes en sikhs en is het op een aantal plaatsen tot gevechten gekomen met taliban. Als IS nu een hoge geestelijke van de taliban heeft vermoord, kan het conflict enkel nog groter worden.

Vorige week zijn bij de ontploffing van een bermbom in het oosten van Afghanistan drie toplui van de Pakistaanse taliban gedood. Ook daar wordt met de vinger gewezen naar IS.

Wat is die IS Khorasan?

De wortels van IS Khorasan gaan terug naar 2014 en 2015, de periode dat IS grote delen van Syrië en Irak controleerde. Nadat IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi een "kalifaat" of islamitisch rijk had uitgeroepen, schaarden net zoals elders een aantal radicale moslims in Pakistan zich achter hem. Het ging om leden van de Pakistaanse taliban die onder de naam IS Khorasan een eigen weg gingen. 

Khorasan verwijst naar een oude regio die naast het oosten van Iran ook delen van Afghanistan, Pakistan en Centraal-Azië omvat. IS-K kreeg niet echt controle over veel grondgebied, maar werd berucht wegens bloedige aanslagen tegen het Afghaanse regeringsleger, tegen de taliban en tegen religieuze minderheden zoals sjiieten. In 2020 vielen er 25 doden -onder hen moeders en kinderen- bij een aanslag op een bevallingskliniek. Naast de aanslag tegen de luchthaven van Kaboel (183 doden) in augustus 2021 voerde IS-K ook aanslagen uit tegen sjiitische moskeeën, soefi-mystici uit de soennitische meerderheid en onlangs tegen een tempel van de sikh-minderheid in Kaboel.

Meest gelezen