AFP or licensors

Jean-Jacques Sempé (89), bekend van "Le petit Nicolas", is overleden

De Franse cartoonist Jean-Jacques Sempé is overleden. Dat heeft zijn vrouw bekendgemaakt aan het Franse persagentschap AFP. Sempé werd bekend door zijn illustraties van "Le petit Nicolas" en zijn humoristische perscartoons. Hij is 89 geworden.

Bij ons zullen mensen Jean-Jacques Sempé vooral kennen van de schoolbanken, want voor hele generaties Vlaamse scholieren is of was het vaste lectuur in de Franse les: "Le petit Nicolas", een boekenreeks van auteur Goscinny met illustraties van Jean-Jacques Sempé.  

Maar Sempé heeft veel meer gedaan dan dat. Hij was een van de meest gevraagde kunstenaars van de New Yorker en tekende ook voor Paris Match of L'Express. Dat deed hij telkens met een mengeling van spot en bescheidenheid. 

Sempé werd geboren in 1932 en bracht in zijn leven een tiental albums uit, waaronder "Saint Tropez", "Tout se complicate" en het eerder vernoemde "Le petit Nicolas". Het bracht hem zo'n 15 miljoen euro op. 

Hij is 89 geworden en stierf, volgens vriend en biograaf Marc Lecarpentier, in zijn vakantiehuis, omringd door zijn vrouw en goede vrienden.

Meest gelezen