Regenval en overstromingen in Death Valley in VS kans van één op de duizend, zeggen weerkundigen

Meteorologen van de Amerikaanse weerdienst hebben de hevige regenval in Death Valley van vorige week omschreven als "een gebeurtenis met een verschijningskans van één op duizend". Vrijdag zorgden hevige regenbuien voor grote overstromingen, die puin en auto's met zich meesleurden en heel wat infrastructuur hebben beschadigd.

Het was afgelopen week even de omgekeerde wereld in de wereldberoemde Death Valley, een nationaal park bij de grens tussen Californië en Nevada.

In de doorgaans uiterst dorre vallei, volgens de eigen site "the hottest and driest",  viel vrijdag in drie uur tijd ongeveer 1,46 inch (3,71 centimeter) regen, goed voor ongeveer 75 procent van de jaarlijkse regenval en net geen verbetering van het dagrecord van 1,47 inch (3,73 centimer) in 1988. Dat meldt de National Park Service van Death Valley in een online statement.

De zware regenval veroorzaakte plotselinge overstromingen, die heel wat puin met zich meesleurden. Infrastructuur, zoals wegen, raakte zwaar beschadigd en ook een zestigtal wagens werden meegesleept door het water. Daardoor zaten ongeveer 1.000 toeristen voor enige tijd vast. 

Door de schade zag het park zich genoodzaakt om tijdelijk alle parkwegen af te sluiten. Ondertussen is het waterpeil gezakt en zijn de hulpdiensten massaal bezig met puin te ruimen. Sommige wegen zijn opgeknapt en opnieuw geopend voor het verkeer.

Earth Observatory NASA

Kans van "één op duizend"

Bijna een week na de feiten proberen wetenschappers een verklaring te zoeken voor de plotse regenval. "Dit was een uiterst zeldzame situatie", zegt Daniel Berc, meteoroloog bij de National Weather Service van Las Vegas. "De kans dat een dergelijke regenbui plaatsvindt in de Death Valley is jaarlijks één op duizend."

Death Valley is een van de plekken waar je de klimaatverandering in actie zal kunnen zien
Parkopzichter Mike Reynolds

"Death Valley is een ongelooflijke plaats van uitersten", zegt parkopzichter Mike Reynolds. "Het is de heetste plek ter wereld en de droogste plek in Noord-Amerika. De overstromingen van deze week zijn het zoveelste bewijs dat dit een extreme omgeving is. Klimaatmodellen voorspellen dat stormen zoals deze steeds frequenter en intenser zullen worden en de Death Valley is een van de plekken waar je die verandering in actie zal kunnen zien."

Het is niet de eerste keer deze zomer dat er in de Verenigde Staten grote wateroverlast is. Eerder waren er ook al zware overstromingen in Yellowstone, Saint Louis en Kentucky. In die laatste staat kwamen maar liefst 37 mensen om het leven. Wetenschappers verwachten dat dergelijke gebeurtenissen, ooit buitengewoon zeldzaam, steeds vaker zullen voorkomen. De verwachting is dat periodes van droogte zullen afgewisseld worden met vernietigende stormen, naarmate de aarde verder opwarmt.

Meest gelezen