Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

In héél Vlaanderen is er personeelstekort in woonzorgcentra, grootste problemen in Limburg en West-Vlaanderen

Eén op de tien woonzorgcentra in Limburg overweegt een opnamestop omdat er te weinig personeel is. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Er zijn wel interimkrachten, maar ook dat volstaat niet meer. Ook in West-Vlaanderen is er een groot probleem. Dat leert een rondvraag van Zorgnet-Icuro. 

Eén op de tien Limburgse WZC's kampt ermee: afdelingen sluiten, groepen herschikken, kinesisten en ergotherapeuten inschakelen als vervangpersoneel, en nu zelfs een opnamestop overwegen. Het gaat hard in de sector. 

"Ten eerste is er het probleem van de vergrijzing. Er zijn meer en meer ouderen die intense verzorging nodig hebben. En dat zal nog voor lange tijd zo zijn. Maar hét probleem is het personeel, of het gebrek eraan", zegt Klaartje Theunis, personeelsdirecteur van Zorgnet-Icuro. 

Na het applaus zijn toch veel mensen verdwenen uit de zorgsector

Klaartje Theunis, Zorgnet-Icuro

"Na de coronapandemie hebben we de leegloop gezien in zowel de woonzorgcentra als de ziekenhuizen. Mensen klapten in de handen voor de zorgsector, maar na het applaus zijn toch veel mensen verdwenen. Onze mensen zaten op hun tandvlees en kozen er dan maar voor om iets anders te doen. Ofwel omdat ze ziek waren, of omdat ze het helemaal hadden gehad. En dan is er nu een personeelsgebrek natuurlijk. Zowel in de ziekenhuizen als in de WZC's."

"Wij zien nu dat sommige woonzorgcentra denken over een tijdelijke opnamestop. Ze willen natuurlijk zoveel mogelijk die zorg bieden, maar op dit moment lukt het niet om alle vragen te beantwoorden die er zijn. Als we kwalitatieve verzorging willen, zijn we verplicht om te selecteren", zegt Theunis. "Dan moeten we soms harde keuzes maken."

Interimpersoneel?

Het is de meest voor de hand liggende oplossing: werken met interimkrachten én met zelfstandigen, om de nood te ledigen. Maar koken kost geld: "Interims en zelfstandigen, dat kost handenvol geld. En we weten allemaal dat we de dagtarieven van de WZC's niet meer kunnen verhogen om de extra kosten te betalen. Het is al duur genoeg."

Limburg dus, daar knelt het schoentje? "Ja, daar moeten we rekening houden met een tijdelijke opnamestop. Ik benadruk wél: tijdelijk. Maar eigenlijk is het in West-Vlaanderen zelfs nog erger gesteld op het vlak van personeel. Nu ja, heel Vlaanderen kampt met een tekort aan personeel."

"We moeten bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om het personeelstekort op te vangen. Dat gaat van personeel flexibel inzetten over meer centen voor de sector tot wetgevende initiatieven die meer ruimte bieden."

Meest gelezen