Selah Sue bij een campagne voor Te Gek?!

Na getuigenis Selah Sue over antidepressiva: "Goed dat ze toont hoe depressies in werkelijkheid verlopen" 

Met haar getuigenis dat ze opnieuw antidepressiva gebruikt, maakt Selah Sue veel emoties los. Velen noemen haar moedig en bedanken haar om zo open te zijn. Zo ook psychiater Kirsten Catthoor, die benadrukt dat het normaal is dat depressieve gevoelens kunnen heropflakkeren en dat medicatie dan opnieuw nodig kan zijn. 

Wie Selah Sue een beetje volgt, weet dat de zangeres worstelt met mentale problemen. Dat heeft ze zelf nooit onder stoelen of banken gestoken, integendeel: ze vertelt er open over in interviews en verbloemt het niet in haar muziek. 

"Pills", een nummer dat ze in januari uitbracht, gaat bijvoorbeeld over haar relatie met antidepressiva. Bij de release van het nummer vertelde ze dat ze voor de vierde keer probeert om zonder die medicatie door het leven te gaan. "Ik heb nu voor het eerst het gevoel dat het mij zou kunnen lukken, omdat ik ouder ben en naar alternatieven heb gezocht."

Nu laat de zangeres weten dat ze de behandeling toch opnieuw heeft opgestart. "Ik voel dat ik iedereen die ik toen hoop gegeven had, verschuldigd ben het verhaal af te maken. Of te vervolgen", vertelt ze op Facebook. "Na een maand of zes kwam de duisternis weer binnengeslopen, totaal onaangekondigd en zonder duidelijke aanleiding. Ik werd wakker met onverklaarbare angst en ik werd op een aantal weken tijd van hemel naar hel gekatapulteerd."

Herval

Dat depressieve gevoelens terugkeren en antidepressiva dan opnieuw nodig zijn, is heel normaal. Dat zegt psychiater Kirsten Catthoor, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. "Mensen die een langdurig traject hebben van depressieve periodes, moeten heel erg opletten om zonder medicatie goed te blijven functioneren."

"Waarom? Omdat de minste trigger - of dat nu iets biologisch is zoals een ziekte of een virus, of een psychologische stressfactor zoals relationele moeilijkheden of problemen op het werk - voor een plots onevenwicht kan zorgen in het brein, waardoor die depressie opnieuw kan opflakkeren", legt Catthoor uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Toch hoeft dat volgens haar niet te betekenen dat deze mensen levenslang medicatie zullen moeten nemen. "De keuze die Selah Sue gemaakt heeft om een periode zonder medicatie te leven, is perfect een verantwoordelijke keuze. Ze heeft daar helemaal niets mis mee gedaan."

"Ik denk dat het ook een vervelende boodschap is om te zeggen tegen mensen 'jij kan nooit van de pillen af', dat moet je niet doen. De hoop moet er zijn om een periode te kunnen leven zonder medicatie, zonder de bijwerkingen en alles terug wat meer te voelen zonder bijsturing", vindt de psychiater. "Maar de kans bestaat dat het terugkomt en dan moet je opnieuw met medicatie proberen."

De hoop moet er zijn om een periode te kunnen leven zonder medicatie, zonder de bijwerkingen

Psychiater Kirsten Catthoor

Selah Sue neemt ondertussen al 25 dagen opnieuw haar medicatie. "De allesoverheersende duisternis begint stilaan terug op te klaren, maar de pijn is er nog wel. Een hels tussenstadium, maar ik weet uit ervaring dat het betert. Volhouden", vertelt de zangeres in haar Facebookbericht.

"Bij het opstarten van medicatie voor depressie moet je echt rekenen op minstens veertien dagen à drie weken voor er een positief effect optreedt", bevestigt Catthoor. "En dat is dan een minimaal positief effect dat in de loop van de tijd weer verbetert. Zo'n tussenfase kan twee tot drie maanden duren."

Praten helpt

Het is dan ook heel moedig én belangrijk dat Selah Sue haar verhaal op dit moment deelt, vindt Catthoor. "Het is goed dat er in de media verhalen komen van hoe psychische aandoeningen zoals depressie in werkelijkheid verlopen. Dat het een verhaal is van goede momenten, van goed functioneren, meer nog: van een gelukkig leven. Maar dat er ook herval bij hoort, periodes waarbij iemand zich heel slecht voelt. En dat het weer beter kan gaan."

Het is goed dat er in de media verhalen komen van hoe psychische aandoeningen zoals depressie in werkelijkheid verlopen

Psychiater Kirsten Catthoor

Als meter van Te Gek?!, de organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheidszorg wil doorbreken, heeft Selah Sue hiermee zeker impact, zegt ook Thomas Pattyn van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. "Wat ze nu doet en al een tijdje doet, maakt dat we uit de taboesfeer komen. Maar ik denk dat we ook niet mogen onderschatten dat het voor veel mensen nog een hele grote stap is om hierover te praten."

"Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen heel hard binnenkomt, maar dat het ook een heel harde steun kan zijn", gaat Pattyn verder bij Studio Brussel. Daar kan Pien Lefranc over meespreken. De StuBru-presentatrice kreeg een krop in haar keel toen ze de Facebookpost van Selah Sue voorlas als opstap naar het interview met Pattyn.

BEKIJK - Het interview van Pien Lefranc met psychiater Thomas Pattyn:

Videospeler inladen...

"Ik wou het brengen omdat ik het belangrijk vind om hierover te praten", vertelt Lefranc aan VRT NWS. "Ik vind dat zelf ook eng om te doen en het feit dat ik ben beginnen wenen, dat ik op antenne brak, legt bloot dat ik zelf ook met dingen zit die herkenbaar zijn."

"Ikzelf ga ook al een tijdje praten met mensen. Ik voelde me eerst een enorme alien, omdat het taboe gigantisch groot was. Ik had het gevoel dat er iets raars met mij moest zijn. Ik ben op een gegeven moment naar een concert van Selah Sue geweest en zij sprak toen in haar bindteksten over professionele hulp. Toen voelde ik me begrepen. Dat heeft zoveel voor mij betekend, dat was zo waardevol, zo krachtig."

Meest gelezen