Schoten redt (gedumpte) vissen uit uitdrogende vijver  

In Schoten is een reddingsactie gestart voor de vissen in de vijver Koningshof. Door de droogte staat het waterpeil zo laag dat de vissen geen zuurstof meer hebben. Bovendien horen de vissen niet thuis in de vijver. Karpers, kois, maar ook roodwangschilpadden werden er in de loop van de jaren gedumpt door mensen die er geen plaats meer voor hadden.

Het waterpeil in de vijver Koningshof aan het Ruusbroeckplein in Schoten staat alarmerend laag. Daardoor is er te weinig zuurstof voor de vissen. De gemeente besloot daarom om een reddingsoperatie te starten. 

De vissen en schildpadden zijn hier in de loop van de jaren gedumpt 

Walter Brat, schepen voor Milieu in Schoten (N-VA)

“De civiele bescherming zal een stuk van de vijver droogpompen”, vertelt Schepen voor Milieu, Walter Brat (N-VA). “Het water gaat niet weg, maar we vangen het op in een apart gedeelte van de vijver. Daar worden zandzakjes gelegd om dat water te kunnen opvangen.”

Roodwangschildpadden

De vissen die daar in de vijver zwemmen, horen er eigenlijk niet thuis. “Het gaat om kois en karpers die mensen over de jaren heen hier gedumpt hebben, omdat ze bijvoorbeeld te groot geworden zijn. In de vijver zitten bijvoorbeeld ook roodwangschildpadden. Die horen hier niet thuis.” 

Het is geen makkelijke klus, omdat er veel modder ligt. Het moet wel veilig blijven voor iedereen

Walter Brat, schepen voor Milieu in Schoten (N-VA)

De vissen worden opgevangen in de vijver van een lokale visvereniging. De schildpadden gaan naar het vogelopvangcentrum van Kapellen. Het is niet de bedoeling dat de vissen ooit terug naar de vijver komen. “Deze plek is daar niet voor gemaakt. Ze is eigenlijk bedoeld om regenwater op te vangen.”

Hoelang de reddingsoperatie gaat duren is niet duidelijk. “Het is geen gemakkelijke klus. Zo ligt er veel slijk op de bodem. We moeten ervoor zorgen dat het veilig blijft voor iedereen”, aldus Brat. 

Meest gelezen