UZ Gent : "Ambulancedrone voor dringende interventies is niet voor onmiddellijk"

Het Universitair Ziekenhuis in Gent gaat nog niet onmiddellijk drones gebruiken als ambulance voor dringende interventies. "De techniek staat nog niet helemaal op punt", klinkt het. Wel wil het ziekenhuis binnenkort drones gebruiken om bijvoorbeeld bloed te vervoeren.

Het UZ in Gent zal niet nog meteen drones inzetten als ambulance om nog sneller te kunnen helpen bij dringende interventies. Een drone is een klein helikoptertje dat met een afstandsbediening bestuurd kan worden. Zo onderzocht het ziekenhuis of een drone een AED-toestel kon vervoeren om bijvoorbeeld nog sneller te kunnen ingrijpen als iemand een hartstilstand heeft. Maar de techniek staat nog niet helemaal op punt.

Het is een hele uitdaging om drones te gebruiken in levensbedreigende situaties

Professor Patrick Van de Voorde, UZ Gent

"De drone-technologie heeft op dat vlak nog wat tijd nodig", zegt professor Patrick Van de Voorde van het UZ Gent. "Het is een hele uitdaging als je drones in levensbedreigende situaties wil gebruiken, omdat je vooraf niet weet waar je naartoe vliegt. Tot 1 minuut voor vertrek, weet je niet welke richting je de drone moet uitsturen. Dat maakt het heel complex om het veilig te kunnen doen. Dus we gaan de drones nog niet onmiddellijk gebruiken voor dringende interventies, maar in de toekomst ongetwijfeld wel."

Oplossing bij files, proefproject op komst

"Er zijn ook heel wat partners bij betrokken", gaat Van de Voorde verder. "Zo moeten we ook de politie daarbij inschakelen.  Maar dat drones ons kunnen helpen, is zeker.  Als je ziet dat de files op de weg toenemen, is een drone best handig om  snel zaken te vervoeren."

Een drone zou handig zijn om bijvoorbeeld snel bloed van het ene ziekenhuis naar het andere te vervoeren

Professor Patrick Van de Voorde, UZ Gent

Het UZ in Gent wil daarom binnenkort wel drones gebruiken om bijvoorbeeld bloed of laboratoriumstalen te vervoeren. "In Antwerpen gebeurt dat al, en ook wij zijn aan het bekijken om dat te doen", zegt professor Van de Voorde.  "Het zou handig zijn om bijvoorbeeld snel bloed te vervoeren van het ene ziekenhuis naar het andere. Dan hoeft niet elk ziekenhuis nog alle bloedsoorten in voorraad te hebben.  Dus ik denk dat we binnenkort met een proefproject zullen starten. "

Meest gelezen