Vereniging uit Wellen maakt zich op voor carnavalsstoet in volle hittegolf

Nu zondag organiseert carnavalsvereniging De Weerelt uit Wellen een carnavalsstoet bij tropische temperaturen. Normaal gezien vinden carnavalsstoeten bij ons in de winter of de lente plaats, dus het wordt heel speciaal.

"Door corona hebben we al 2 jaar lang niets kunnen organiseren", zegt Mario Billen, voorzitter van De Weerelt. "En daarom wilden we nu in de zomer iets extra doen, ook al omdat we 2 maal 11 jaar bestaan." De feesteditie wordt er eentje met een meezingavond op het gemeenteplein op zaterdag en op zondag vertrekt dan de stoet om 14:11 uur, gevolgd door enkele feestjes. 

Er zijn groepen die voor een zomers thema gekozen hebben

Voorzitter Mario Billen

Carnaval betekent meestal ook rondlopen in dikke kostuums, met lange mouwen. "Sommige groepen nemen inderdaad gewoon hun thema mee van in de winter, als de kledij dat toelaat. Maar er zijn ook groepen die voor een zomers thema gekozen hebben. Zo kan ik al verklappen dat er een mooie sambagroep bijzit!" 

In de winter hebben de carnavalisten al eens last van sneeuw of een stevige storm. Nu is het dan weer bijzonder warm. Er zijn dan ook maatregelen voorzien. "De gemeente gaat water uitdelen en zorgen dat mensen ook water kunnen bijvullen", zegt Billen. "Ze gaan ook zonnecrème voorzien. Wijzelf voorzien ventilatoren en verneveling." Er wordt ook opgeroepen om een petje of hoed te dragen en niet te veel alcohol te drinken. Zelf had Billen het ook liever wat frisser gehad, want hij vreest voor een lagere opkomst. "Ik vrees dat mensen niet gaan durven buiten te komen..."

Ondertussen schiet de opbouw goed op. "We zijn al vroeg begonnen om de hete temperaturen voor te zijn!"

Voorzitter Mario legt uit waarom ze de stoet in de zomer organiseren:

Meest gelezen