Copyright Pexels-Andrea Piacquadio-foto ter illustratie

Vrouw uit Gavere dient klacht in tegen bedrijf uit Gent dat tandbehandelingen in Turkije aanbiedt

Een vrouw uit Gavere dient een klacht in tegen een bedrijf in Gent dat goedkopere tandbehandelingen aanbiedt in Turkije. De vrouw reisde een jaar geleden naar Turkije omdat de behandeling in België te duur is. Haar gebit ziet er wel mooi uit, maar de vrouw lijdt voortdurend pijn. "Haar tanden zijn kapot gemaakt", zegt haar advocaat David Vrijmoed. De vrouw hoopt het verloren geld te recupereren voor een behandeling in eigen land, en hoopt dat het bedrijf opgedoekt wordt.

Betaalbare behandelingen zoals haartransplantaties, bepaalde esthetische behandelingen en operaties in het buitenland worden wel vaker aangeboden door organisaties: medisch toerisme heet zoiets. Vaak verlopen die correct, maar soms loopt het fout. Er kunnen malafide bedrijven en organisaties achter de reizen zitten waardoor mensen bij niet-erkende "specialisten" ter plaatse terechtkomen. In zo'n geval kan het dat de patiënten berooid terugkomen: het geld is weg en de behandeling is niet goed gebeurd.

Voortdurend pijn

Dat gebeurde ook met een jonge vrouw uit Gavere. Zij droomde van prachtige tanden en ging op reis naar Turkije voor een tandbehandeling die in België te duur is voor haar. Alles werd geregeld door een bedrijf in Gent. Maar haar droom werd een nachtmerrie, want ook al ziet haar gebit er prachtig uit, ze heeft voortdurend pijn.

Het kost ook ontzettend veel geld om haar gebit door een tandspecialist in ons land te laten corrigeren zodat ze geen pijn meer heeft. De vrouw heeft nu een advocaat in de arm genomen en eist een schadevergoeding van het bedrijf. Advocaat David Vrijmoed: "Het gaat om een klacht bij het openbaar ministerie omdat de vrouw is misleid door het reisbureau."

Cash betalen, smoesjes en leugens

"De tandbehandeling is op een malafide manier gebeurd", gaat de advocaat verder. "Mijn cliënte heeft verschillende sommen geld contant moeten betalen, wat erop wijst dat het niet officieel gebeurde. Ook na de behandeling kreeg ze veel smoesjes en leugens te horen. Van alles wat mijn cliënte vertelde, is het in mijn ogen wel duidelijk dat zij volledig misleid werd."

De vrouw werd overduidelijk misleid door het bedrijf

Advocaat David Vrijmoed

Het bedrijf zou zich ook voordoen als een soort organisatie die tandartsbehandelingen aanbiedt, vertelt advocaat Vrijmoed: "Maar dan blijkt dat de mensen achter het bedrijf zelf geen tandartsen zijn, en dat zij hun klanten doorverwijzen naar tandartsen in Turkije van wie je niet weet hoeveel ervaring en kennis die hebben."

Schijnbaar correct

De advocaat vindt niet dat de vrouw naïef is geweest: "Neen, het bedrijf heeft zich voorgedaan als een correcte organisatie. Ook de reviews (= beoordeling) op de website toonden tevreden klanten. Als mogelijke nieuwe klant lees je dat en denk je dat het daar goed is. In het begin krijg je mooie woorden, maar achteraf blijkt er niks van waar te zijn."

In het begin krijg je mooie woorden, achteraf blijkt er niks van waar te zijn
Advocaat David Vrijmoed

"Ondertussen blijkt dat de organisatie regelmatig van website verandert", gaat advocaat Vrijmoed verder. "Die organisatie, die bestaat uit 1 persoon, weet waar ze mee bezig is. Op een gegeven moment wordt het te warm onder de voeten, dan zet men de ene website stop en begint men een ongeveer identieke website maar onder een andere naam. Dezelfde reviews worden zelfs gekopieerd."

Veel pijn

De advocaat zijn cliënte lijdt sinds haar terugkomst veel pijn: "En het verergert ook alleen maar. De organisatie heeft wel nog aangeboden om haar terug te laten gaan naar die tandarts in Turkije, maar ze had in de tussentijd zelf informatie ingewonnen bij Belgische tandartsen, en wat men haar voorstelde om in Turkije te laten doen, bleek niet voldoende om haar gebit te herstellen."

Haar tanden zijn kapot, het zal tot 27.000 euro kosten om die te herstellen

Advocaat David Vrijmoed

Met de aanklacht wil de patiënte een schadevergoeding bekomen, zegt de advocaat: "Haar tanden terug goed krijgen, gaat veel geld kosten. Ze kreeg ondertussen al verschillende offertes van specialisten hier en het zal gemiddeld rond de 26.000 à 27.000 euro kosten, en dat kan nog oplopen. Haar tanden zijn door de behandeling volledig kapot gemaakt."

Naast de hoop om het verloren geld terug te krijgen, hoopt de vrouw dat er een einde komt aan de praktijken die het bedrijf doet: "Want zij is zeker niet de enige die bedrogen werd door dezelfde organisatie. Ze wil vermijden dat nog mensen slachtoffer worden."

De redactie van VRT Radio2 heeft geprobeerd een reactie te krijgen van het reisbureau, voorlopig zonder succes. 

kasto80

Meest gelezen