Zele streng in droge tijden: nu al extra maatregelen om water te besparen

Zele vraagt de inwoners om bewust met leidingwater om te gaan in deze droge periode. "Het is geen verbod", zegt het gemeentebestuur, "maar we vragen toch goed na te denken over wat je doet met leidingwater nu." De gemeente gaat ook extra waterputten aanleggen om in de toekomst nog meer regenwater te kunnen opvangen. 

Ook al neemt de Vlaamse overheid nog geen extra maatregelen om water te besparen in deze droge tijden, toch doet Zele dat wel. De gemeente vraagt aan de inwoners om zuinig met leidingwater om te springen, en bijvoorbeeld nu niet de tuinen te besproeien, de auto te wassen of het zwembad te vullen. 

Het is geen verbod om leidingwater te gebruiken, maar water wordt wel een kostbaar iets
Schepen van Zele, Thomas Bauwens (CD&V)

"Het is geen verbod", zegt schepen Thomas Bauwens (CD&V). "Dat moet de Vlaamse overheid of de provinciegouverneur beslissen. Maar we vragen onze inwoners om goed na te denken wat ze met leidingwater doen. Water wordt een kostbaar iets, en dus moeten we bekijken hoe we meer regenwater kunnen gebruiken."

Fonteinen uit, extra waterputten

Zele heeft ondertussen ook de fonteinen in de gemeente uitgeschakeld. Die spuiten dus geen water meer. "Onze fonteinen werken op regenwater", vertelt schepen Bauwens. "Maar als het regenwater op is, dan gebruiken die fonteinen automatisch leidingwater. En dat willen we nu niet in deze droge periode."

Zele heeft ook al beslist om meer waterputten aan te leggen, zodat de gemeente in de toekomst nog meer regenwater kan opvangen. Dat  regenwater kan goed van pas komen tijdens lange, droge periodes. Er komen extra putten aan het gemeentehuis en aan de nieuwe brandweerkazerne.  En ook op de markt wil Zele een extra waterput, om het regenwater van de kerk op te vangen.

kasto80

Meest gelezen