Videospeler inladen...

5 miljoen voor modernisering Gentse Watersportbaan: deze plannen moeten roeimedailles opleveren

De stad Gent en de Vlaamse overheid investeren elk 2,5 miljoen euro om de Watersportbaan in Gent te moderniseren tot een moderne topsportaccomodatie. Er zal gebaggerd worden én de Watersportbaan krijgt een nieuwe aankomsttoren, die ook gebruikt zal worden voor de begeleiding van de atleten.

Dichtgeslibd

De Watersportbaan dateert van 1955 en werd toen in 9 maanden tijd gebouwd. Een huzarenstukje.

BEKIJK: De bouw van de Watersportbaan in de jaren 50

Videospeler inladen...

Er is voor het laatst gebaggerd in 1977. Dat betekent dat er tonnen slib op de bodem liggen en dat bemoeilijkt goed roeien. Om naar behoren te kunnen trainen, moet er minstens 2 meter water onder de boot zijn. Nu is dat op sommige plaatsen maar 60 centimeter. Van oktober 2022 tot maart 2023 zal er daarom gebaggerd worden. Er zal evenveel slib als 14 volle olympische zwembaden uit de Watersportbaan gehaald worden.

Videospeler inladen...

Een nieuwe aankomsttoren

Ook de omgeving van de Watersportbaan wordt aangepakt. Zo komt er op de plek van de huidige aankomsttoren (waar de jury van de roeiwedstrijden de Watersportbaan overschouwen), een nagelnieuwe toren. De huidige is in de jaren 70 gebouwd en tot op de draad versleten. De nieuwe toren wordt 5 meter hoger en zal breder worden naarmate hij hoger wordt. Hij zal dienen voor het jureren van wedstrijden, maar ook als plek waar topatleten begeleid zullen worden.

Videospeler inladen...

Medaillehonger

Vlaanderen betaalt de helft van het project en dat past volgens minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in een bewuste aanpak om topsporters betere faciliteiten te geven, waardoor ze nog beter kunnen presteren. De minister hoopt op extra roeimedailles op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen