FOTO: Vaccinatie tegen de apenpokken

Minister Crevits schakelt infolijn 1700 in voor apenpokken en vraagt om open te communiceren met contactopsporing

Voortaan kan iedereen bij de Vlaamse infolijn 1700 terecht voor vragen of algemene informatie over de apenpokken. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). Ze benadrukt ook het belang van open communicatie met de contactopsporing, als een manier om de verspreiding van het virus in te dijken.

Volgens Crevits is er momenteel heel wat ongerustheid over het apenpokkenvirus. Daarom kunnen mensen vanaf nu elke weekdag tussen 9 en 19 uur terecht op de infolijn 1700 voor algemene informatie over de apenpokken of vragen over preventieve maatregelen, testen en vaccinatie. Dit weekend, tijdens de Antwerp Pride, is er uitzonderlijk ook permanentie, via de contactopsporing.

In Antwerpen zullen medewerkers van Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, dit weekend ook vragen beantwoorden van bezoekers en juiste informatie over het virus verspreiden. Er zullen kaartjes uitgedeeld worden met een QR-code die doorverwijst naar de website met alle juiste informatie over het virus. Ook uitbaters van sekshoreca werden preventief ingelicht over hoe het risico op besmetting te beperken. 

Crevits onderstreept daarnaast het belang van de contactopsporing. Die verloopt via het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Ze roept besmette personen op om hun contacten zo maximaal mogelijk te delen. "Voor mij is het heel belangrijk dat we mensen bereiken die een hoger risico lopen. Zeker bij de contactopsporing is onze vraag: wees open. Als je weet wie je partners waren, deel het mee, zodat we die mensen kunnen contacteren en de verdere verspreiding indijken." Wie dat liever niet via de telefoon doet, kan dat anoniem via www.partneralert.be. 

"Risicobeperkend gedrag"

Besmettingen met apenpokken situeren zich vooral bij mannen die seks hebben met mannen. In Nederland raadt de overheidsdienst voor volksgezondheid RIVM aan om het aantal sekspartners tijdelijk te beperken. Is dat bij ons ook zo? "Sensoa meldt in zijn communicatie dat het belangrijk is om het aantal partners te beperken, in afwachting van een vaccin", zegt Crevits. "Hoe minder partners, hoe kleiner de kans om het virus op te lopen. Dat is logisch." 

"We bevelen aan om aan risicobeperkend gedrag te doen. Maar dat is een aanbeveling natuurlijk, niet iedereen zal zich daaraan houden", zegt de minister nog. Wat de vaccinatie betreft, erkent ze dat die door een gebrek aan vaccins voorlopig erg beperkt blijft. In Frankrijk en Nederland gaat het sneller omdat zij recent hun voorraad vernieuwd hadden, maar wij hangen net als veel andere Europese landen af van een Europese groepsaankoop, zo luidt het.

"Er is in deze fase absoluut geen reden tot paniek, er is geen risico op overdracht door bijvoorbeeld samen feest te vieren. Dus als je naar de Pride wil gaan, doe dat. Het is wel belangrijk om mensen goed te informeren", besluit Crevits. Volgens de laatste cijfers van Sciensano zijn er op dit moment in ons land 546 bevestigde gevallen geregistreerd, onder wie één vrouw.

Beluister het gesprek met minister Crevits in "De ochtend":

Groen pleit voor specifieke infolijn

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is kritisch voor de communicatie van minister Crevits. Volgens Vaneeckhout is het telefoonnummer dat de minister geeft "eigenlijk niets meer dan het algemene infonummer van de Vlaamse overheid". "Als je dat nummer belt, krijg je een keuzemenu te horen waar apenpokken zelfs geen onderdeel van uitmaakt. Dat is allesbehalve laagdrempelig", zegt hij in een reactie. De Groen-covoorzitter pleit voor een specifieke infolijn voor mensen met vragen over apenpokken.

Het kabinet van minister Crevits meldt intussen dat het keuzemenu van nummer 1700 intussen is aangepast, en dat bellers wel degelijk de term "apenpokken" te horen krijgen.

Vaneeckhout roept de federale regering daarnaast op tot Europese afstemming en coördinatie wat betreft de apenpokken-vaccinatie. "Er moet onderzocht worden om de vaccins die beschikbaar zijn sneller te verdelen over Europa, in plaats van dat ze nu geconcentreerd in een aantal landen zitten."

Meest gelezen