Politiezone Regio Puyenbroeck

Arbeidsinspectie betrapt 11 illegale Brazilianen tijdens opbouw festival The Qontinent in Wachtebeke

In Wachtebeke zijn er 11 mensen opgepakt die illegaal aan het werk waren om het festival The Qontinent op te bouwen in provinciaal domein Puyenbroeck. Het gaat om Braziliaanse mannen die in onderaanneming voor het festival werkten. Ze moesten ook op het terrein slapen. De arbeidsinspectie stelde de mensenhandel vast. 

Bij een controle van de arbeidsinspectie begin deze week op het provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke zijn 11 werknemers aangetroffen zonder geldige verblijfsdocumenten of arbeidskaart. De mannen waren bezig aan de opbouw van het dancefestival The Qontinent, dat vanavond start. "Werken zonder geldige documenten gaat in tegen de wetten rond sociale fraude en economische uitbuiting", zegt Koen Van Poucke van Politiezone Regio Puyenbroeck. "Wij hebben dan ook Dienst Vreemdelingenzaken gecontacteerd". 

Onderaannemingen

Het gaat om mannen tussen 22 en 45 jaar oud met de Braziliaanse nationaliteit. Ze sliepen ook in tenten op de camping van het festival. Alle 11 zijn ze bestuurlijk aangehouden. De werknemers werkten voor een Portugese onderaanneming die op zijn beurt werkte voor een Belgische onderaannemer. "Dit is een vaak gebruikte modus operandi", zegt Van Poucke. " Ze laten arbeiders werken via een bedrijf dat geregistreerd is binnen de EU, of in een land waarmee een overeenkomst werd afgesloten. Ze beweren dan dat deze arbeiders in dat land een verblijfskaart hebben, en hopen dat ze bij een controle niet als illegaal tewerkgestelden of als slachtoffers van mensenhandel door de mand vallen."

Ze werkten voor een Portugese onderaanneming die op zijn beurt werkte voor een Belgische onderaannemer, een vaak gebruikte modus operandi
Koen Van Poucke, Politiezone Regio Puyenbroeck

In vele gevallen krijgen illegale werknemers een te laag loon, worden voor hen geen sociale zekerheidsbijdragen betaald, en bouwen deze arbeiders geen sociale rechten op. "Doordat zij daarnaast niet over geldige verblijfs- en werkdocumenten beschikken, bevinden zij zich in een kwetsbare positie en kunnen hun veiligheid en welzijn op het werk niet worden gewaarborgd", vult Van Poucke aan. 

Slachtoffers van mensenhandel

Dienst Vreemdelingenzaken besliste dat de 11 het slachtoffer zijn van mensenhandel. Een paar uur na hun aanhouding waren de mannen opnieuw vrij. 

De onderaannnemer riskeert een boete die kan oplopen tot meer dan een half miljoen euro. Er hangt de verantwoordelijke ook een gevangenisstraf tot 3 jaar boven het hoofd. 

kasto80

Meest gelezen