Augurken groeien té snel door het warme en zonnige weer, boeren kunnen niet meer volgen

Groententelers in Zwitserland zitten met de handen in het haar, nu hun augurken door het zonnige en warme weer te snel groeien. Ze kunnen niet meer volgen met de oogst, en moeten heel wat groenten wegkieperen. 

BEKIJK: Aurélien Jordan bekijkt de groenten en maakt de balans op.

Videospeler inladen...

De augurken moeten een bepaalde grootte hebben voor de verwerking: ze mogen niet te klein zijn maar zeker ook niet te groot. Maar dit jaar groeien ze zo snel dat de telers het niet meer kunnen bijhouden, vertelt Aurélien Jordan die een bedrijf runt in Chablais (Vaud), een regio in het zuidwesten van Zwitserland die grenst aan het Meer van Genève. 

"Ze groeien tot 7 centimeter per dag, terwijl dat normaal gezien 2 tot 4 centimeter is", zegt Jordan. Groenten die te groot zijn, gaan er onherroepelijk uit. Er wordt koortsachtig geoogst, maar de telers kunnen niet volgen. Naar schatting 30 procent van de oogst zou onverkoopbaar zijn. 

Tegelijk heeft Jordan meer kosten omdat hij extra mankracht laat komen voor de oogst."Normaal doe ik het met 12 mensen, nu werken er een 20 tal. Dat zal op het einde van het seizoen zijn impact hebben." Maar hoe dan ook blijft het een goede oogst. 

Om minder groenten verloren te laten gaan, mogen klanten zelf de augurken komen halen, aan twee Zwitserse frank (ongeveer 2 euro) per 10 kilogram. Op die manier is al 10 ton gered. 

Meest gelezen