Brand in kasteel Boekenbergpark Deurne: "Eerste analyse wijst niet op kwaad opzet"

Door een hevige brand is het kasteel in het Boekenbergpark in Deurne volledig verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. "De voorlopige resultaten wijzen eerder op een ongeluk dan op moedwillige brandstichting", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Volgens de brandweer brak de brand gisterennamiddag rond 15.30 uur uit. De brandweer was meteen ter plaatse. Volgens de Antwerpse politie was er niemand in het kasteel aanwezig en zijn er ook geen gewonden gevallen.

"De schade is wel enorm groot, een deel van het gebouw is volledig ingestort, net als de toren", vertelt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. Er werd een veiligheidszone afgebakend en delen van het park werden afgesloten.

De eerste onderzoeksresultaten wijzen eerder op een accidentele brand en niet op kwaad opzet

Wouter Bruyns, politie Antwerpen

Er waren volop verbouwingen aan de gang voor een nieuw cohousingproject. Zo werd er ook aan het dak gewerkt. Maar het is nog niet duidelijk of die werken iets te maken hebben met de brand. 

"Bij de eerste vaststellingen werden geen aanwijzingen gevonden voor het gebruik van brandversnellers. Van kwaad opzet lijkt hier dus voorlopig geen sprake. De resultaten wijzen meer op een onbedoelde brand door een defect apparaat. Maar het kan wel even goed dat er iemand binnen was en dat er onbewust een sigaret werd achtergelaten", vertelt Bruyns nog. Er woonden geen mensen in het kasteel.

BEKIJK - Op deze beelden is de enorme ravage duidelijk te zien:

Videospeler inladen...
Foto: Piet Hemeryck