Copyright Vzw Bloementapijt van Brussel-Foto toont ontwerp uit 1971

Brussels bloementapijt met 400.000 bloemen ontwerp van man uit Temse: "Moderne versie van het eerste uit 1971"

Het Bloementapijt op de Grote Markt in Brussel, dat dit jaar voor de 50e keer wordt aangelegd, is een ontwerp van Temsenaar Koen Vondenbusch. De man maakt hiermee een eerbetoon aan tuinontwerper Etienne Stautemas die het allereerste Bloementapijt ontwierp in 1971. Volgens de ontwerper zitten er 400.000 bloemen in het tapijt. De aanleg vergt jaren voorbereiding, vertelt Vondenbusch aan Radio2.

"We zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen", vertelt ontwerper Koen Vondenbusch. Voor het ontwerp werkte hij samen met Roo Aguilar Aguado, een Mexicaanse kunstenares. "En vandaag worden de 400.000 bloemen in een puzzel gelegd." Het bloementapijt ligt altijd traditiegetrouw op de Grote Markt in Brussel, maar eigenlijk is het een heel erg Oost-Vlaams gebeuren.

Vandaag worden de 400.000 bloemen in een puzzel gelegd
Ontwerper Koen Vondenbusch

De meeste bloemen komen uit Oost-Vlaanderen, en dat is altijd al zo geweest, legt Vondenbusch uit: "Die komen meestal van bloemisten uit de streek van Lochristi. Maar voor de organisatie zijn er ook mensen uit Sint-Niklaas en Temse." Het oorspronkelijke idee voor een Bloementapijt ontstond zelfs in 1970 in Oudenaarde, in de Vlaamse Ardennen.

Internationale belangstelling

En vandaag is de aanleg van het tapijt gestart, de bloemen worden gelegd tot ongeveer 13.00. "Het is een drukke bedoening. We zijn hier met een 120-tal vrijwilligers. Daar zitten veel begoniatelers uit Lochristi bij, maar er zijn hier ook mensen uit onder andere Japan, Mexico, Malta, Italië en Duitsland."

Het ontwerp is een herinterpretatie van het allereerste bloementapijt op de Grote Markt van Brussel van Etienne Stautemas uit 1971. "Het bloementapijt bestaat dit jaar 50 jaar. Het idee was om een remake te maken van het allereerste bloementapijt, met modernere tinten en toetsen in. Het is een hommage aan de oorspronkelijke ontwerper."

Het ontwerp is een modernere versie van het allereerste Bloementapijt, en een hommage aan Etienne Stautemas

Ontwerper Koen Vondenbusch

BEKIJK - Het allereerste bloementapijt in 1971 op de Grote Markt van Brussel:

Videospeler inladen...

Alle elementen van het eerste ontwerp komen terug: ook de aartsengel Sint-Michiel en de Belgische leeuw. De titel van het tapijt in 1971 was "Arabesken" en dat was ook het handelsmerk van Stautemas. Hij bleef ze gebruiken tot het laatste tapijt in 1998, het jaar waarin de man overleed.

Het ontwerp voor het Bloementapijt 2022.
Copyright Vzw Bloementapijt van Brussel

Vondenbusch heeft Stautemas, die in 1998 overleed, nog persoonlijk gekend. "Ik heb van hem het vak geleerd. Hij was een fantastische man met een echte visie. Hij wilde ook de begonia's promoten. Zo is dat allemaal begonnen en nu is het zo'n groot internationaal evenement geworden."

280 uur reconstrueren

Stautemas werd in die tijd opgevolgd door Marc Schautteet, die al 28 jaar lang meewerkt aan het tapijt. Vondenbusch werkte ook samen met Schautteet aan de reconstructie van het tapijt uit 1971, op basis van de oorspronkelijke plannen van Etienne Stautemas. Die reconstructie heeft meer dan 280 uur geduurd.

De  400.000 bloemen is zelfs nog niet eens zo veel, want in vorige jaren ging dat zelfs tot 500.000 à 600.000 soms. "Dit jaar werken we ook met andere materialen om de kleur vast te houden tot maandag." Door de hitte is het moeilijker om het tapijt 4 dagen vers te houden. Daarom worden naast begonia's en dahlia's ook perkplanten zoals chrysanten in het tapijt verwerkt.

Vanop het balkon

Je kan het Bloementapijt gaan bekijken op de Grote Markt zelf, maar als je een beter uitzicht wil, kan je een ticket kopen om het te bewonderen vanop het balkon van het stadhuis. Deze avond om 22.00 is er een officiële inhuldiging met een licht- en klankshow, maar die kan je nog tot en met maandag iedere avond meepikken.

Meest gelezen