Dode en zieke watervogels in natuurgebied De Luysen in Bree door blauwalgen

In het natuurgebied De Luysen in Bree werden verschillende watervogels dood of ziek aangetroffen als gevolg van een blauwalgenbesmetting. In totaal gaat het over 5 dode en 4 zieke lepelaars en daarnaast nog eens 10 dode en 10 zieke wilde eenden. 

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft de zieke dieren opgehaald. "Gisterenavond en de hele voormiddag verzamelden we dode en zieke watervogels in het prachtige natuurgebied Mariahof - De Luysen in Bree als gevolg van een blauwalg besmetting", klinkt het bij het Natuurhulpcentrum. "In totaal werden 5 dode en 4 zieke lepelaars gevonden, en 10 dode en 10 zieke wilde eenden. De zieke dieren worden momenteel intensief behandeld in het Natuurhulpcentrum."

Bekijk - Natuurhulpcentrum maakte een filmpje over de vogels:

Volgens het Natuurhulpcentrum herbergt dit gebied een van de weinige broedkolonies van lepelaars, en gevreesd wordt dat de populatie een klap zal krijgen als er niet ingegrepen wordt.

Bacterie

Blauwalgen komen vaak voor bij warm weer. Het is een bacterie die actief wordt bij een laag zuurstofgehalte in het water. Dat wordt veroorzaakt door de lage waterstand bij warm weer en is giftig voor mensen en dieren. 

Meest gelezen