Duizenden dode vissen in Duitse deel van Oder-rivier na mogelijke kwikvergiftiging: "Zwem niet in het water"

Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar duizenden dode vissen zijn gezien, mogelijk vergiftigd door kwik. Mensen wordt afgeraden om in de rivier te zwemmen of het water aan te raken.

Duizenden vissen spoelen aan op de oevers van de rivier de Oder. De 850 kilometer lange rivier loopt vanuit Tsjechië door Polen naar Duitsland. Tot voor kort was het een mysterie wat de doodsoorzaak is van de vissen. Volgens het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg, waar de vissen zijn aangetroffen, zou het chemische goedje kwik de boosdoener zijn.

Zowel Polen als Duitsland zijn ervan overtuigd dat de vissen door vergiftiging zijn omgekomen, maar Polen wil nog niet concluderen dat kwik de oorzaak is. "Er zijn zoveel stoffen gevonden die de vissterfte kunnen hebben veroorzaakt, dat we nu niet kunnen zeggen wat de oorzaak was", klinkt het. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om de gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.  

Bekijk hieronder de beelden van de dode vissen:

Videospeler inladen...

Wat is kwik?

Kwik is een stof die van nature voorkomt in het milieu. Het wordt in een aantal huishoudelijke producten gebruikt, zoals barometers, thermometers en fluorescerende lampen. Het wordt ook gebruikt voor de winning van goud uit rivieren. Kwik kan schadelijk zijn voor de mens, ook bij een zeer lage dosis. Vooral voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij jonge kinderen na een blootstelling van hun moeder tijdens de zwangerschap. 

In Duitsland heerst frustratie, omdat het gif volgens de Duitsers vanuit Polen komt. "En dat is niet gemeld via de waarschuwingssystemen, dus wij konden pas reageren toen we dode vissen zagen", zegt het hoofd van de milieudienst van Brandenburg.

Lokale inwoners worden nu gevraagd om, ondanks de hitte de komende dagen, niet te zwemmen in het water van de Oder en het water ook niet aan te raken. Ook het water in een kanaal dat uitgeeft op de Oder zou geïnfecteerd kunnen zijn.

Meest gelezen