Brandweerlui in Frankrijk kunnen het vuur nauwelijks de baas.
AFP or licensors

Bosbranden in Frankrijk stoten sinds juni 1 miljoen ton koolstof uit, evenveel als 800.000 wagens in 1 jaar

De grootschalige bosbranden in Frankrijk hebben sinds juni al ongeveer 1 miljoen ton koolstof in de atmosfeer gejaagd, de hoogste waarde voor Frankrijk sinds het begin van de metingen in 2003, zo laat de Europese klimaatdienst Copernicus weten. Dat staat ongeveer gelijk met de jaarlijkse CO₂-uitstoot van 800.000 auto's die op fossiele brandstoffen rijden. Of hoe de klimaatopwarming de verdere opwarming verder in de hand werkt. 

Ter vergelijking: tijdens de voorbije twee decennia kwam er door bosbranden op Franse bodem jaarlijks gemiddeld 300.000 ton koolstof vrij, gerekend over een heel jaar. 

Maar de cijfers van enkel 1 juni tot 11 augustus dit jaar gaan daar dus al fors over. Het vorige "uitstootrecord" door Franse bosbranden dateerde van 2003, met 650.000 ton koolstof in de periode van 1 juni tot 11 augustus. De gedetailleerde metingen begonnen overigens in 2003. 

Vorige maand raakte al bekend dat ook Spanje een recorduitstoot aan koolstof liet optekenen door verscheidene bosbranden. In Portugal valt het  (relatief gezien) dan weer goed mee voorlopig.  

Ook Spanje had nooit meer uitstoot door bosbranden sinds 2003, in Portugal valt het relatief gezien mee

BEKIJK: VRT-journalist Willem Van Mullem doet verslag vanuit de Gironde: "Het was een relatief rustige nacht, maar dat betekent niet dat de brand onder controle is"

Videospeler inladen...

De grafieken van Copernicus hieronder tonen de zomeruitstoot (juni-augustus) van koolstof door bosbranden in respectievelijk Spanje, Portugal en Frankrijk, van 2003 (links) tot en met 2022. De data voor dit jaar zijn dus voorlopig, maar liggen nu al op recordniveau in Spanje en Frankrijk sinds het begin van de gedetailleerde waarnemingen.  

"De emissiedata van het zuidwesten van Europa tonen aan hoe wijdverspreid en langdurig de bosbranden zijn", zegt Mark Parrington, wetenschapper bij Copernicus. De planten en bomen in de regio worden vatbaarder voor branden door de langdurige drogere en warmere omstandigheden door de klimaatverandering. 

In oppervlakte uitgedrukt is Frankrijk dit jaar al zeker 60.000 hectare bos verloren door het vuur, dat is 600 vierkante kilometer of een vijfde van de provincie Oost-Vlaanderen. Dat getal ligt 6 keer hoger dan het gemiddelde voor een heel jaar tussen 2006 en 2021. 

Frankrijk zag dit jaar al 6 keer meer oppervlakte aan bos in vlammen opgaan dan gemiddeld

Op zich is de extra uitstoot in Frankrijk "relatief verwaarloosbaar" tegenover het wereldwijde totaal dat in de miljarden tonnen loopt, zegt Parrington, maar ze hebben wel een grote impact op de plaatselijke luchtkwalititeit. Dat blijkt ook uit onderstaande kaart , die het aantal voorspelde deeltjes fijnstof (PM10) voor vandaag weergeeft. De regio van de Gironde bij Bordeaux is daar duidelijk zichtbaar. 

Klimaatopwarming? Bomen spelen een belangrijke rol voor ons klimaat. Ze halen op natuurlijke wijze CO₂ uit de lucht en slaan die vervolgens op. Maar als het hout verbrand wordt, komt de opgeslagen koolstof opnieuw vrij en kan de CO₂ opnieuw bijdragen aan de klimaatopwarming. CO₂ is naast methaan het belangrijkste broeikasgas, het vormt een soort deken rond onze planeet waardoor de warmte van de zon minder efficiënt wordt teruggekaatst en de aarde langzaam opwarmt. 

Sneeuwbaleffect? Door de klimaatopwarming verhoogt dus de kans op bosbranden, die op hun beurt de klimaatverstoring verder in de hand werken. Het is een van de voorbeelden van hoe de klimaatopwarming zichzelf versterkt, en een extra reden om snel de menselijke uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. 

AFP or licensors

Meest gelezen