Veroordeelde Samsung-topman krijgt gratie van Zuid-Koreaanse president "om economische crisis te helpen overwinnen"

De Zuid-Koreaanse topman van elektronicagigant Samsung Lee Jae-yong heeft gratie gekregen voor zijn veroordeling voor het omkopen van een voormalige Zuid-Koreaanse president. Het omkoopschandaal leidde uiteindelijk tot de val van de regering. De gratieverlening zou aantonen hoeveel invloed Samsung heeft in Zuid-Korea.

In 2017 wordt de toenmalige president van Zuid-Korea Park Geun-hye omgekocht door de 54-jarige Lee om overheidssteun te winnen voor een fusie die Lee's controle over het bedrijfsimperium versterkte. Het schandaal zorgt voor een schokgolf onder de bevolking, die woedend de straat opgaat om te protesteren en een einde te eisen aan de schimmige banden tussen de politiek en de bedrijfswereld. Lee werd veroordeeld tot 5 jaar cel, maar werd in beroep teruggeschroefd naar 2,5 jaar. Ook de voormalige president Park kreeg 20 jaar cel voor corruptie en machtsmisbruik. Park kreeg in december vorig jaar al gratie.

Archieffoto december 2016: Duizenden Zuid-Koreanen eisen het ontslag van voormalig president Park na het omkoopschandaal.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In een verklaring zegt Lee dat hij "een kans heeft gekregen om opnieuw te beginnen. Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat ik door mijn tekortkomingen veel mensen ongerust heb gemaakt. Ik zal nog harder werken om mijn verantwoordelijkheden en plichten als zakenman na te komen."

Lee kan nu ongestoord zijn managementtaken opnieuw opnemen als topman van Samsung. Het lijkt dat dat een van de hoofdredenen is waarom hij nu gratie heeft gekregen. Minister van Justitie Han Dong-hoo zei dat de gratieverlening bedoeld was om "de economische crisis van Zuid-Korea te helpen overwinnen." De Zuid-Koreaanse regering hoopt dat de miljardair "de groeimotor van het land kan leiden door actief te investeren in technologie en banen te creëren", klinkt het.

Ik zal nog harder werken om mijn plichten als zakenman na te komen

Lee Jae-yong, topman Samsung

Een groep van burgerbewegingen uit kritiek op de gratie voor Lee en zegt dat de huidige president Yoon "een signaal stuurt naar bedrijfsleiders dat ze vrij zijn om alle misdaden te plegen die ze willen." De gratieverlening is eerder symbolisch want Lee kwam een jaar geleden voorwaardelijk vrij na 18 maanden gevangenisstraf te hebben uitgezeten.

Lee behoort tot de rijkste personen ter wereld. In de ranglijst van het vakblad Forbes wordt hij op de 278e plaats gerangschikt. Samen met Lee Jae-yong hebben nog drie andere zakenmensen gratie verkregen.

Meest gelezen