Boer uit Bocholt zet koeien 's nachts in de wei, om te bekomen van de hitte

Landbouwer Gerard Vangerven uit Bocholt zet tijdens deze hittegolf zijn 100 koeien 's nachts op de wei. Overdag staan de dieren in een stal die is uitgerust met ventilatoren. Vangerven probeert zo de melkproductie van zijn koeien op peil te houden, want koeien die het te warm hebben, produceren minder melk.  

"Sinds het echt warm geworden is, begin juli, staan de koeien overdag binnen", vertelt landbouwer Gerard Vangerven uit Bocholt. "De ventilatoren staan dan aan, en zo kunnen ze rustig eten. Maar 's nachts gaan ze lekker de wei in.  Dan kunnen ze afkoelen, en een beetje in de wind liggen. Dat is belangrijk om goed melk te kunnen geven. Want voor koeien is een omgevingstemperatuur van 10 graden ideaal. Als ik dat niet zo doen, en de koeien gewoon in de stal zou laten, dan zou hun melkproductie met deze hitte 5 tot 10 procent  dalen. Dat komt al snel neer op 3 liter minder melk per dag."  

Gerard Vangerven vindt het ook belangrijk dat zijn koeien naar buiten kunnen. "Dan kunnen ze vrij rondlopen en hebben ze ook wat beweging. Of ze kunnen zich neerleggen en zich eens goed uitstrekken. Want mijn stal is 30 jaar oud en niet zo groot." 

Toch worden koeien die buiten in een wei staan zeldzaam in Vlaanderen. "Ja, dat komt door de regels van de mestbank en het voederen", verklaart Vangerven. "Binnen kan je dat perfect regelen. Alles wordt gewogen. Met koeien die in de weide staan, is dat complexer. Als het regenachtig is bijvoorbeeld, eten ze minder gras en moet je in de stal bijvoederen. Je moet de situatie dus constant monitoren en bijsturen."

Meest gelezen