Radio 2

Na-Tourcriterium Kortrijk Koerse wordt vrouwenwedstrijd KONVERT Koerse

Kortrijk Koerse is een jaarlijkse wielerwedstrijd in Kortrijk die sinds 1932 georganiseerd wordt. Maar 90 jaar na startdatum gooit de vzw Kortrijk Koerse het stuur helemaal om. “Als na-Tourcriterium wordt het bijna onbetaalbaar om de grote namen naar Kortrijk te halen. Met een vrouwenwedstrijd kiezen we voor een duurzaam verhaal”, zegt Kristof Vanfleteren, woordvoerder van de vzw. 

Een traditie van 90 jaar Kortrijk Koerse, één van de gekendste na-Tourcriteria in Vlaanderen, smijt je niet zomaar overboord. “We denken dat Kortrijk en de sport er klaar voor is”, zegt Kristof Vanfleteren. “De Tour Feminin is het bewijs van de groeiende populariteit van de dameswedstrijden. De naamsverandering naar Konvert Koerse komt er uit erkentelijkheid naar de hoofdsponsor Konvert Interim. Zij sponsoren een leeuwendeel van ons budget van 200.000 euro. Konvert wordt bovendien geleid door vier zussen: Sofie, Siska, Silvie en Stefanie Verschetse. Zij waren meteen mee in het verhaal om het over de vrouwelijke boeg te gooien.” 

Silvie, Stefanie, Sofie en Siska Verschetse zijn met Konvert de hoofdsponsors. Een vrouwenwedstrijd zagen ze meteen zitten!
Radio 2

Gouden Wisseltrofee

De eerste editie van Konvert Koerse valt onder Dames Elite 1.1. Maar met een peloton van 126 vrouwelijke renners en een parcours van 127 km is dit alvast een koers van formaat. Zeker als je er ook de hoogtemeters bij neemt (800 meter). “We kregen veel reacties, de deelnemende ploegen krijgen elk een onkostenvergoeding om aan de start te verschijnen. We hebben bovendien een prachtige wisseltrofee: een stuur met volgouden remmen ter waarde van 25.000 euro. Degene die Konvert Koerse 3 keer binnen de 5 jaar op haar naam schrijft, mag het stuur definitief houden”, zegt Vanfleteren.

Dit is een duurzame keuze die onze koers en de vrouwensport ten goede zal komen

Kristof Vanfleteren, woordvoerder vzw Kortrijk Koerse
De wisseltrofee met gouden remmen wordt eigendom van de vrouw die de koers 3 keer wint in 5 jaar.
Radio 2

Unicum in de sport

Koersdirecteur Peter Debaveye leidt al jaren Kuurne-Brussel-Kuurne in goede banen. Dit wordt de eerste vrouwenkoers die hij onder zijn hoede neemt. “Er zijn slechts een paar verschillen, zoals speciale toiletten aan de start voor het peloton. Iets wat voor de mannelijke coureurs niet echt nodig is. Voor de rest zijn de verschillen miniem”, zegt Debaveye. 21 ploegen nemen deel, waaronder 2 World Teams, 12 UCI Continental teams en 6 clubteams. “6 rijdsters per team, een parcours van 127 kilometer lang en 800 hoogtemeters en een peloton van 126 deelnemers. Met Annemarie Worst, Silvia Perisco, Ceylin del Carmen Alvarado, Julie De Wilde, Kelly Druyts en Zoë Backstead rijden er toch enkele namen mee. Behoorlijk indrukwekkend voor een eerst editie”, vindt Debaveye. 

Er is veel interesse van de World Tour Teams, maar jammer genoeg wordt op hetzelfde moment het Europees Kampioenschap gereden

Peter Debaveye, koersleider van Konvert Koerse

Noodzakelijke stap

Volgende week vrijdag 19 augustus om 16 uur wordt het startschot gegeven aan de Grote Markt van Kortrijk. “Deze organisatie is een unicum in de wielersportsport en een noodzakelijke stap die het vrouwenwielrennen moet zetten”, zegt Debaveye. “Ik hoor dat er veel interesse is van de World Teams en de echte toppers, maar jammer genoeg wordt in 2022 op hetzelfde moment het Europees Kampioenschap gereden. Maar als deze editie meevalt, dan zie ik een gestage groei voor de komende jaren.”

Radio 2

Meest gelezen