Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Russische militairen die sneuvelen in Oekraïne, komen vooral uit armere, verafgelegen regio's in Rusland

Russische militairen die sneuvelen in de oorlog in Oekraïne, komen vooral uit armere verafgelegen regio's. Dat blijkt nog maar eens uit een bijgewerkt onderzoek van onafhankelijke Russische onderzoeksjournalisten. Meer dan 80 procent van de door hen geverifieerde dode Russische militairen is jonger dan 35.

De onafhankelijke Russische website iStories (Important Stories of Belangrijke verhalen), gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek, doet al enkele maanden onderzoek naar het aantal Russische en Oekraïense doden sinds de start van de Russische invasie eind februari. Uit een bijgewerkt overzicht dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat iStories tot nog toe de dood van 5.107 Russische militairen kon verifiëren.

Over het aantal dode Russische militairen wordt al lang gespeculeerd. De officiële Russische communicatie houdt het nog steeds bij 1.351, een cijfer dat het Russische ministerie van Defensie in maart "toegaf". Sindsdien is er geen bijgewerkt aantal meer gecommuniceerd. In westerse landen wordt het aantal Russische doden op meer dan 15.000 geschat. Oekraïne beweert dan weer dat in vijfenhalve maand oorlog al meer dan 42.000 Russische militairen zijn gesneuveld.

Amper doden in Moskou, bijna 250 in Dagestan

De 5.107 Russische doden die iStories kon verifiëren, zijn mogelijk dus een serieuze onderschatting, want die cijfers zijn gebaseerd op publieke informatie op sociale en klassieke media, die onderzocht en geverifieerd werd. Maar het onderzoek van iStories biedt ook meer inzicht in de achtergrond van de gesneuvelde militairen en bevestigt wat eerdere berichten al suggereerden: de dode militairen komen vooral uit armere, verafgelegen regio's.

Zo blijkt dat er in de rijkere regio's, zoals de hoofdstad Moskou en Sint-Petersburg, "slechts" een tiental of twintigtal doden zijn gevallen (opnieuw: van de bevestigde doden), terwijl het in regio's die verder van de hoofdstad af liggen, over meer dan honderd en in sommige gevallen meer dan tweehonderd doden gaat. In de deelrepubliek Dagestan in het zuidwesten bijvoorbeeld, kon iStories 247 doden bevestigen, in de Siberische deelrepubliek Boerjatië in het zuidoosten 221.

In die regio's leeft een voornamelijk armere bevolking. Uit de gegevens van iStories blijkt dat er in de regio's met een lager mediaan inkomen in veel gevallen meer bevestigde doden per 100.000 inwoners zijn. Eerdere berichten wezen er al op dat het Russische leger vaak in die regio's rekruteert. Het leger doet ook inspanningen om werkloze Russen te rekruteren en naar de oorlog in Oekraïne te sturen. iStories schreef vorige maand nog dat ze een maandloon krijgen aangeboden van 300.000 roebels (een kleine 5.000 euro), dat in sommige deelrepublieken tien keer hoger ligt dan het mediaan inkomen daar.

Jong gestorven

Het onderzoek van iStories werpt niet alleen een licht op de afkomst van de militairen, ook op hun leeftijd. Zo valt op dat de voorbije maanden veel jonge militairen zijn gesneuveld. Meer dan 20 procent van die 5.107 bevestigde dode Russische militairen was jonger dan 25 jaar. Meer dan 80 procent was jonger dan 35. 5 bevestigde dode militairen waren amper 18. De gemiddelde leeftijd van de dode militairen is 29 jaar.

Meest gelezen