Foto: Philippe De Pauw

Philippe uit Heusden-Zolder wandelt vanavond Dodentocht in Bornem: "Begrijp beslissing om tocht in te korten"

Philippe De Pauw uit Heusden-Zolder start vanavond aan zijn vijftiende editie van de 100 kilometer lange Dodentocht in Bornem. Door de hitte besliste de organisatie eerder deze week de tocht in te korten tot 65 kilometer, een beslissing die Philippe begrijpt. "85 procent van het parcours is over geasfalteerde wegen, met weinig schaduw. Dat zou in de namiddag gewoon te heet zijn."

Vanavond om 9u start Philippe De Pauw uit Heusden-Zolder voor de vijftiende keer aan de Dodentocht in Bornem. "Het is een iconische wandeling van 100 kilometer, waar ik graag ieder jaar aan deelneem." Op twee coronajaren na, stond Philippe de afgelopen 14 edities steevast aan de startstreep. "Het is niet zo zeer de wandeling op zich die bijzonder is, maar alles er rond wel: de vele deelnemers en het hele circus er rond. Dat maakt het speciaal."

85 procent van het parcours is over geasfalteerde wegen met weinig schaduw. Dat zou in de namiddag veel te heet zijn

De organisatie van de Dodentocht besliste eerder deze week om de tocht in te korten van 100 kilometer naar 65 kilometer. Op die beslissing reageerden veel deelnemers teleurgesteld. Ook Philippe is teleurgesteld, maar heeft wel begrip voor de beslissing. "Ik ken intussen het parcours. 85 procent van het parcours is over geasfalteerde wegen met weinig schaduw. Dat zou in de namiddag veel te heet zijn voor veel mensen. Dus ik kan me er in vinden. Al had ik gehoopt dat ze het zouden inkorten tot 80 kilometer in plaats van 65. Misschien wandel ik erna nog 5 kilometer extra tot in Wintam, een deelgemeente van Bornem, waar mijn zus woont."

Zoute snacks

"Een echte voorbereiding heb ik niet. Ik ga gewoon veel wandelen, maar op de hitte voorbereiden, kan je niet. Ik zorg gewoon dat ik wat zoute snacks bij heb, om het zoutverlies van het zweten te compenseren. Onderweg zijn er genoeg drank en zoetigheden te verkrijgen, maar iets hartigs niet."

Philippe hoopt de Dodentocht van 65 kilometer af te leggen in 12 uur tijd en tegen 9u zaterdagochtend aan te komen. Om 1u 's middags moeten de laatste wandelaars binnen zijn.

Meest gelezen