Foto: IKWV

Redders waarschuwen voor springtij tijdens topweekend aan kust: "De zee zal extra verraderlijk zijn"

De kustreddingsdienst waarschuwt nu al voor het springtij dit weekend. "Bij springtij komt het water zeer snel op. Los daarvan zal er ook een serieuze wind zijn aan de kust. Die combinatie maakt de zee extra gevaarlijk en verraderlijk", zegt An Beun, van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV).

De kustredders staan op scherp voor het komende topweekend aan zee. Er wordt springtij verwacht, gecombineerd met een sterke wind. "De zee zal verraderlijk snel opkomen en redelijk onstuimig zijn, zeker in combinatie met de wind die voorspeld is", zegt An Beun secretaris van IKWV.

"Zwem daarom zeker in een bewaakte zone. De redders kunnen je daar goed in de gaten houden en als je in de problemen komt, dan zijn ze snel bij jou. En als je niet goed kan zwemmen, ga dan zeker niet te diep in de zee. Want door de sterke stroming kan je makkelijk omvergetrokken worden."

Wat moet je doen als je in een stroming terechtkomt?

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar panikeer vooral niet als je in een stroming terechtkomt. "Probeer ook niet tegen de stroming in te zwemmen", zegt Tom Cocle, hoofdredder in Blankenberge. "De stroomsnelheden kunnen oplopen van 1 tot 1,5 knoop. De gemiddelde snelheid van een gematigde zwemmer is 0,25 knopen. De natuur is sterker dan de zwemmer."

Wat moet je dan wel doen? "De truc is dat je je laat meedrijven iets dieper in zee en dat je dan schuin terug naar de kant zwemt", raadt Cocle aan. De gevaarlijke stromingen gebeuren namelijk vaak tussen twee zandbanken in. Eens je daar voorbij bent, wordt de stroming een stuk minder. "Laat je dus gewoon even meeglijden met de stroming wat dieper en naar buiten toe. Eens je uit de stroming bent, zwem dan schuin terug naar de kant."

"Het is natuurlijk aan de redders om te zorgen dat je niét in de stroming terechtkomt. Daarom staan ze naar je te toeteren."

In juni had "Het journaal" al aandacht voor de gevaren van de Noordzee:

Videospeler inladen...

Minder plaats op het strand

Het zal dit weekend bijzonder druk zijn aan zee. Maar door het springtij zal er ook minder plaats zijn op het strand. De redders raden aan om je op het droge zand te installeren. "Wie niet op droog zand zit, kan verrast worden door het snel opkomende water", besluit Beun.

Meest gelezen