Sint-Niklaas onderzoekt of heraanleg van Grote Markt hitte in stad kan doen dalen

Op de Grote Markt van Sint-Niklaas zijn 3 weerstations geplaatst die er onder meer de temperatuur en de luchtvochtigheid meten. Dat past in het onderzoek naar hitte-eilanden : het verschil in temperatuur tussen stad en platteland. Dat verschil kan in de zomer tot 6 graden oplopen. De resultaten van het onderzoek moeten het verschil in hitte tussen een betonnen en groene markt van Sint-Niklaas aantonen.

Met 32.000 m² is de Grote Markt van Sint-Niklaas het grootste marktplein van het land, maar door de verharding is het ook een hitte-eiland bij uitstek. Daar wil de stad met de vernieuwing van de Grote Markt tegen 2024 een antwoord op bieden. 

Heel wat Vlaamse steden proberen inzicht te krijgen in het hitte-eilandeffect in hun stad om gepaste maatregelen te kunnen treffen om de extra hittestress in te perken. Sint-Niklaas is één van de steden die actief én op wetenschappelijke basis de nodige ingrepen wil doorvoeren. Dat doet Sint-Niklaas in samenwerking met de UGent en met de steun van de Vlaamse overheid. 

BEKIJK - Sint-Niklaas wil inzetten op de vergroening van de Grote Markt:

Videospeler inladen...

Meetstations

Vanaf vandaag tot het najaar van 2025 houdt Sint-Niklaas een grote meetcampagne.  Daarom staan er vanaf nu 3 meetstations op de Grote Markt. Heel concreet kan op die manier worden aangetoond wat het effect is van de vernieuwing van de Grote Markt op de hitte in de stad. Professor Steven Caluwaerts van de UGent, die ook verbonden is aan het KMI, coördineert de meetcampagne, die ook in drie andere steden loopt.

De temperatuur in steden ligt doorgaans hoger dan in de omringende natuurlijke gebieden. Gemiddeld loopt dat verschil op tot enkele graden, met uitschieters tot 7 à 8 °C.  Dat komt omdat er in steden veel beton is, en dat houdt de warmte langer vast.  En omdat er minder groen is in een stad, koelt het ook trager af. 

Hitte-eiland

De Grote Markt van Sint-Niklaas is momenteel verhard van gevel tot gevel. Daardoor is het plein ook een hitte-eiland bij uitstek. Dat tegengaan, is één van de redenen voor de grondige vernieuwing van de Grote Markt, die tegen 2024 moet voltooid zijn. Het centrale grasveld van 1.700 m² zal zorgen voor verkoeling en infiltratie van regenwater. Daarnaast komt een verzonken tuin met verschillende beplante terrassen. En met het aanplanten van bijna 200 bomen ontstaat een schaduwrijke zone. Op termijn zal dat ook een verkoelend effect hebben op de aangrenzende bebouwing, waardoor het gebruik van airco’s in de zomer sterk kan worden verminderd. 

Uitwisseling

Verschillende steden zullen de weerstations onderling uitwisselen, zodat niet elke stad apart het nodige materiaal hoeft aan te schaffen. Er wordt voor elk project een voor- en nameting georganiseerd. Bij de nameting (enkele jaren na de voormeting) zullen de weerstations op dezelfde locatie geplaatst worden als bij de voormeting. 

BEKIJK - Op de hittekaart van Antwerpen is duidelijk te zien waar de koele plekken zijn en waar het beter zou kunnen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen