Een blik op Glasgow, een van de 7 steden die overblijven.
© Zoonar.com/Claudio Divizia - portal.belgaimage.be

Van Birmingham tot Glasgow: deze 7 steden halen shortlist om Songfestival in Verenigd Koninkrijk te organiseren

Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield: deze zeven steden hebben de shortlist gehaald om het komende Eurovisiesongfestival in het Verenigd Koninkrijk te organiseren. Dat heeft de BBC bekendgemaakt. Opvallend: Londen is er niet meer bij.

Waar vindt het Songfestival in 2023 plaats? Dat het niet in Oekraïne zal zijn, hing al langer in de lucht en is een kleine drie weken geleden ook officieel bevestigd toen is bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk de fakkel overneemt van het land in oorlog.

Sindsdien is de vraag vooral in welke stad de liedjeswedstrijd volgend jaar neerstrijkt. Daarvoor blijven na vandaag nog zeven kandidaten over want de Britse openbare omroep BBC heeft de shortlist bekendgemaakt. Het gaat om Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield.

Volgens de BBC zijn de zeven kandidaat-gaststeden gekozen omdat ze hebben aangetoond dat ze de capaciteit, de mogelijkheid en de ervaring hebben om een evenement van deze omvang en complexiteit te organiseren.

Ook Londen voldeed aan die criteria én was kandidaat, maar heeft de shortlist niet gehaald. De BBC geeft aan dat ze op die manier evenementen én kansen weg van de hoofdstad wil aanbieden. Ook steden als Belfast, Aberdeen, Brighton, Bristol en Darlington vallen af.

De zeven overgebleven steden krijgen nu opnieuw een beoordeling. In de herfst zullen de BBC en de European Broadcasting Union (EBU) de uiteindelijke gaststad bekendmaken. Bij de bookmakers liggen Birmingham en Glasgow op kop, op fansites zijn dat Glasgow en Manchester.

Meest gelezen