Thema van 47ste editie (2024) van zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten in Hasselt bekend: “(h)echt zijn”

In Hasselt is het thema van de 47ste editie van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten bekend gemaakt: "(h)echt zijn". Samen met de lancering van een website en de hashtag #VirgaYes is zo het startschot van de voorbereidingen gegeven. Over 2 jaar vindt de volgende editie van de ommegang plaats. 

De Hasseltse Virga Jessefeesten zijn een zevenjaarlijkse traditie die al meegaat sinds 1682, waarbij het beeld van de Virga Jesse (de naam die Hasselaren geven aan Maria) door de stad wordt gedragen. De feesten hebben ook een verbindende rol. Straatcomité of "rotten", zoals ze in het Hasseltse dialect worden genoemd, versieren samen hun straat. Daarnaast komen deelnemers aan de ommegang in de maanden ervoor ook samen om te oefenen. Ook de erwtensoep die op de maandag na de eerste ommegang wordt uitgedeeld is een typische traditie. Elke editie wordt in een volledig nieuw kleedje gestoken. Zowel op het vlak van de muziek, kleding en wagens als op het vlak van de inhoud en in 2024 is het thema dus "(h)echt zijn".

Het is nog 731 dagen tot de ommegang

Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité

Voorzitter van het Virga Jessecomité Luc Smeets,  deken Ali Cornélissis en burgemeester Steven Vandeput (N-VA) stelden het thema voor op een persconferentie. “Wanneer we de feesten van 2017 afrondden maakten we een evaluatie en keken we rondom ons wat er gebeurde in de wereld. We hebben ontdekt dat mensen nood hebben aan échte dingen die hen verbinden. Zo kwamen we tot twee basiswaarden: authenticiteit en verbondenheid. Die waarden hebben we samengevat in 1 zin: "(h)echt zijn", vertelt Luc Smeets. "Het is nog 731 dagen tot de ommegang. Ik vergelijk het met een marathon lopen: we moeten niet 2 jaar lang aan hetzelfde tempo lopen maar onze krachten ook een beetje verdelen", vertelt hij tot slot.

Wil je graag jouw steentje bijdragen aan de voorbereidingen van de Virga Jessefeesten in 2024, dan kan je meer info vinden op de website virgajessefeesten.be

Meest gelezen