Stad Leuven

Zeldzame eeuwenoude mozaïekvloer ontdekt tijdens restauratiewerken Abdij van Park in Heverlee

In Heverlee is bij restauratiewerken aan de Abdij van Park een mozaïekvloer uit de 13de eeuw gevonden. Dat is een waardevolle ontdekking, want zulke vloeren zijn zeer zeldzaam in België.

De Abdij van Park in Heverlee bij Leuven wordt gerestaureerd om het gebouw energiezuiniger te maken. Tijdens de werken werd de mozaïekvloer toevallig ontdekt toen de houten vloer van de archiefruimte moest weggenomen worden om de stabiliteit te controleren.  

“We kijken hier echt naar de beginperiode van de Abdij van Park, 13de eeuw”, zegt schepen van Restauraties Dirk Vansina (CD&V). “De ruimte werd toen als winterrefter gebruikt en was een van de weinige ruimtes in de parkabdij die verwarmd werden. Het is een uitzonderlijke vondst want er zijn in België slechts weinig dergelijke mozaïekvloeren bekend.”

Vansina is alvast enthousiast met de ontdekking. “Het zal ongetwijfeld een extra hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis van de Abdij van Park.”

Stad Leuven

Hoe de restauratie nu verder moet, zullen de specialisten uitmaken, zegt Vansina. “We gaan de vloer in elk geval behouden en zichtbaar maken in het project. Hoe we dat concreet zullen doen, is nog niet duidelijk.”

In 2011 nam de stad Leuven het integrale domein van de parkabdij in erfpacht van de Norbertijnen. Een jaar later kon met de steun van de Vlaamse overheid de grote restauratiecampagne van start gaan. De restauratie zou tegen 2025 moeten voltooid zijn.

Meest gelezen