Advocaat Van Steenbrugge ontkent betrokkenheid bij criminele organisatie: "Doelbewuste beschadigingsoperatie"

Advocaat Walter Van Steenbrugge benadrukt dat hij op geen enkele manier betrokken is bij welke criminele organisatie ook. Hij reageert daarmee op het nieuws dat het parket van West-Vlaanderen hem voor de rechter wil brengen als verdachte in een groot drugsdossier. Van Steenbrugge zelf spreekt van "een duidelijke vorm van machtsmisbruik" en "een doelbewuste beschadigingsoperatie".

Walter Van Steenbrugge treedt op als advocaat van een verdachte in een zaak rond een groot drugslab in Lendelede, bij Kortrijk. Bijna twee jaar geleden vonden politie en gerecht daar een lab waar tot twee ton amfetamines konden worden geproduceerd. Het onderzoek naar die zaak is nu zo goed als afgerond en het parket wil 25 mensen als verdachte voor de rechter brengen.

Opvallend: daar hoort ook Van Steenbrugge bij. Hij zou zijn cliënt geadviseerd hebben om gsm's, computers en laptops van zijn zoon - een andere verdachte - te laten verdwijnen. Ook een tweede advocaat wordt daarvan verdacht. Het is nu aan de raadkamer om te beslissen of er voldoende aanwijzingen zijn om hen naar de rechtbank te sturen. Als ze worden doorverwezen, zal de correctionele rechter beoordelen of er sprake is van het helpen van een criminele organisatie.

"Pure actie tot beschadiging"

Van Steenbrugge zelf benadrukt dat hij op geen enkele manier betrokken is bij welke criminele organisatie ook. "In de zaak (...) heb ik de belangen van mijn cliënt op een honderd procent correcte en professionele manier waargenomen", schrijft hij in een reactie. Hij benadrukt ook dat hij in dit dossier nooit verhoord werd door de onderzoeksrechter of door hem in verdenking werd gesteld. 

Van Steenbrugge voelt zich geviseerd door het Openbaar Ministerie, dat hem wil vervolgen. Hij ziet zelfs een link met het grote euthanasieproces rond de dood van Tine Nijs in 2020, waar zijn cliënt - de uitvoerende arts van de euthanasie - vrijgesproken werd. De openbare aanklager die hem nu voor de rechter wil brengen trad ook op in die zaak. Na het proces moest Van Steenbrugge voor de correctionele rechtbank verschijnen voor laster tegen broeder René Stockman, maar hij werd vrijgesproken.

Justitie en het voeren van gerechtelijke procedures mag geen spel van vergelding zijn

Walter Van Steenbrugge, advocaat

"Thans word ik met een tweede poging van datzelfde Openbaar Ministerie, tot het bekomen van mijn veroordeling geconfronteerd", schrijft Van Steenbrugge nu. "Justitie en het voeren van gerechtelijke procedures mogen geen spel van vergelding zijn, en al zeker geen aanslag op de advocatuur. (...) De actie die uitgaat van het Openbaar Ministerie is dan ook een pure actie tot beschadiging, een duidelijke vorm van machtsmisbruik en een moedwillige poging om mij te destabiliseren."

Meest gelezen