Antwerpen uitgeroepen tot derde meest fietsvriendelijke stad ter wereld

Antwerpen heeft met een score van 60,51 op 100 een derde plek behaald in de Global Bicycle Cities Index 2022. Die index meet de fietsvriendelijkheid in 90 steden aan de hand van criteria zoals infrastructuur, veiligheid, deelsystemen,... Maar de podiumplaats geeft een vertekend beeld volgens de fietsersbond: "Het goede resultaat is er eerder ondanks het beleid dan door het beleid." 

Antwerpen heeft een derde plaats behaald in de Global Bicylce Cities Index 2022. Die index, een initiatief van internationaal verzekeringskantoor Luko, meet de fietsvriendelijkheid in steden. De index is gebaseerd op heel wat cijfermateriaal zoals aantal deelfietsen en -stations, aantal ongevallen en sterfgevallen bij fietsers, enz. Maar er wordt ook gekeken naar de kwaliteit van de infrastructuur en het aantal fietswinkels. 

Het resultaat stemt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) uiteraard zeer tevreden. "Ik ben bijzonder blij met deze derde plaats, vooral omdat ze onderbouwd is met cijfers. Overal worden stappen gezet om meer en beter te kunnen fietsen in steden. Het is zaak om als stad niet het peloton te lossen en te blijven investeren. Dat doen we in Antwerpen. Samen met onze inwoners maken we er een echte fietsstad van. Onze deelsystemen scoren in de index zeer goed. De vélokes hebben de Antwerpenaar echt terug op de fiets gekregen. Maar we blijven natuurlijk ook permanent investeren in infrastructuur." 

Vertekend beeld

En die investeringen zijn broodnodig. Dat benadrukt de Antwerpse Fietsersbond nog eens bij deze resultaten.  "Indexen zoals deze geven een zeer vertekend beeld. Op sommige vlakken scoren we begrijpelijk goed. Denk maar aan het deelsysteem. Maar indexen praten geen beleid goed. De stad haalt haar derde plek dankzij evenementen zoals autoluwe zondag, maar scoort erbarmelijk op het vlak van infrastructuur. Als je naar Antwerpse investeringen in fietsinfrastructuur kijkt, zijn die ondermaats. De goede score is er eerder ondanks het beleid dan door het beleid", nuanceert Renaat Van Hoof. 

Wie zelf de resultaten eens wil bekijken, kan op de site van de index terecht.