Verkorte Dodentocht in Bornem voelt toch als succeseditie: 9.500 deelnemers halen de finish

Zo'n 9.500 deelnemers hebben de ingekorte versie van de 53e Dodentocht gehaald. Zo'n 1.600 mensen moesten opgeven. "De warmte speelde de deelnemers parten. Ik denk dat iedereen ondertussen wel beseft dat de inkorting een juiste keuze was", zegt de organisatie. 

Gisteravond om 21 uur  vertrokken zowat 11.200 wandelaars op de 53e Dodentocht in Bornem. Door de hitte was het parcours - dat normaal 100 kilometer is - dit jaar ingekort tot een afstand van 65 kilometer. Maar die aanpassing had volgens Ilse Robyn van organisator 100Km Dodentocht – Kadee vzw geen invloed op de beleving. "Het voelde aan als een echte dodentocht. De sfeer langs het parcours was zoals elk jaar top."

Rond 3 uur vannacht kwamen de eerste deelnemers al aan. Zij hadden het parcours in zes uur tijd al lopend afgelegd. 

Bekijk hier de aankomst van de eerste deelnemers:

Videospeler inladen...

Alle andere deelnemers kwamen in de loop van de vroege ochtend of voormiddag aan. "Onderweg pepten we elkaar op. Dat is nodig want het was echt wel heel vermoeiend",  vertelt een wandelaar. "Mensen spreken elkaar aan. Je zingt liedjes met de toeschouwers. Tot 4 of 5 uur stonden er mensen langs de kant ons aan te moedigen. Dat hielp me doorbijten, want ik had het om 3 uur even moeilijk." "Toen kreeg ik een appelflauwte", getuigt een andere wandelaarster.  

Temperatuur speelde wandelaars parten

Die flauwte ziet Louis Moons van het Rode Kruis Vlaanderen vaker terugkomen, ook na de finish. "Het is vannacht vrij rustig geweest. Slechts enkele mensen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis voor een algemene controle. Nu beginnen we het druk te krijgen. Het gaat dan vooral om flauwten. Mensen komen aan na 65 kilometer. Ze zetten zich en willen iets drinken, maar zijn bezweet. Het is dan vaak dat ze een klop krijgen van de warmte." 

Maar niet alleen de warmte vormde een gevaar volgens Robyn van de organisatie. "Het is vooral het afwisselen van temperaturen. Het duurde lang voor het afkoelde vannacht. Maar eens dat gebeurde, merkten we dat mensen zich daaraan mispakt hadden. 's Morgens is het dan weer heel snel heel warm geworden. Die overgang veroorzaakte wel wat opgaves."

Dat alles maakt dat de meeste wandelaars toch erg trots zijn op hun prestatie. "Het is al de elfde keer dat ik meedoe aan de Dodentocht. Het is gewoon verslavend. Je wordt meegezogen. Dit jaar was het wel echt warm, dus ik snap de inkorting wel", vertelt een deelneemster. "Ze zijn allemaal even fier en blijven het doen tot ze erbij neervallen", vertelt medewerker Laura. "We vragen hoeveel edities ze al gewandeld hebben en ze krijgen dan een medaille met dat aantal op. Het hoogste aantal dat ik heb gehoord is 48!" 

Bekijk hier een verslag over de Dodentocht dit jaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen