120.000 mensen op Antwerp Pride Parade, Love United Festival even stilgelegd om man te reanimeren

In Antwerpen is de Pride Parade vanmiddag door de straten getrokken. De parade vraagt aandacht voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. Volgens de politie waren er zo'n 120.000 mensen aanwezig op het evenement. Het Love United Festival werd vanavond even stilgelegd omdat een man na een overdosis gereanimeerd moest worden. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. 

De Antwerp Pride Parade vertrok om 14 uur in de buurt van de Paardenmarkt. Dan ging het via het Hessenplein naar de Oude Leeuwenrui en zuidwaarts richting de kaaien. Met 65 delegaties was deze 15e Pride Parade de grootste tot nu toe in Antwerpen. Onder meer Politiezone Antwerpen, Opera Ballet Vlaanderen, bijna alle politieke partijen en enkele bedrijven waren vertegenwoordigd in de parade. 

Op de nieuw aangelegde Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai vond daarna nog het Love United Festival plaats, met verschillende dj's op twee podia. Het event moest rond 21.30 uur even stilgelegd worden omdat er ter plaatse een man gereanimeerd moest worden na een overdosis.

De man is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, bevestigt Wouter Bruyns van de politiezone Antwerpen. Ook een andere persoon werd onwel na een overdosis. Toen het feest weer opgestart werd, riep de organisatie het publiek nogmaals op om verantwoord te feesten. 

Bekijk de zonovergoten editie van de Antwerp Pride Parade:

Videospeler inladen...

"We vieren de rechten die we al hebben, maar die rechten zijn nog niet altijd maatschappelijke realiteit. Er is nog veel onverdraagzaamheid, zeker naar de transgemeenschap toe", zei organisator Bart Abeel eerder vandaag. "Ook naar holebi's toe zijn er nog heel wat reserves of weerzin bij bepaalde lagen van de bevolking. Dat leidt soms tot verbale of fysieke agressie."

Organisator Bart Abeel: "We hopen binnen 15 jaar in een wereld te leven waarin niemand het risico loopt uitgesloten te worden om wie hij is"

Videospeler inladen...

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de Pride Parade:

Videospeler inladen...
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Hitteplan

Het was vandaag erg warm. Om de bezoekers van de Antwerp Pride Parade te helpen afkoelen, voorzagt Water-link op vier plaatsen in de stad waterbars met telkens acht kraantjes waar iedereen een flesje kan vullen. Er werd ook voor verneveling gezorgd op het terrein. Voorts hadden de organisatoren de deelnemers aan de Pride opgeroepen op om veel water te drinken, zonnecrème te smeren en een zonnehoedje en zonnebril op te zetten.

Nicolas Maeterlinck

Sensibilisering

Een andere uitdaging voor de organisatie is het apenpokkenvirus. "Er is evenveel kans om besmet te raken met het apenpokkenvirus of met het coronavirus, hier als op om het even welk festival. Er is dus geen enkele reden om niet naar de Pride te komen. Dat zegt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke", reageert Bart Abeel.

De organisatie sensibiliseert wel rond apenpokken samen met Sensoa. "Wat er zich in de marge van het festival afspeelt, daar hebben we geen controle over."

Bekijk hier sfeerbeelden van voor de start van de Pride Parade:

Videospeler inladen...

Meest gelezen