MS- en revalidatiecentrum in Pelt sluit  volledige afdeling door vertrek van  revalidatiearts: "30 bedden minder"

Vanaf september zullen er in Revalidatie & MS Centrum Noorderhart in Pelt nog maar 90 bedden beschikbaar zijn. 1 van de 4 afdelingen zal moeten sluiten omdat er een revalidatiearts onverwacht is gestopt. Enkele personeelsleden zullen op de andere afdelingen kunnen werken. 15 andere personeelsleden worden overgeplaatst naar het Mariaziekenhuis in Pelt. 

"In de zomervakantie is het gebruikelijk dat er minder bedden beschikbaar zijn", begint directeur Hans Ramaekers van het Revalidatie en MS Centrum Noorderhart. "Maar dan gaat het over een 20-tal bedden verdeeld over verschillende afdelingen. Vanaf september zullen we dat probleem anders moeten aanpakken en gaan we een volledige afdeling sluiten." 

Dat allemaal omdat er één revalidatiearts in het begin van de vakantie beslist heeft te stoppen. "Normaal krijg je enkele jaren om je op een vertrek voor te bereiden. Omdat de beslissing nu zo onverwacht was, hebben we niet op tijd een opvolger kunnen vinden", zucht Ramaekers. De revalidatiearts kwam uit de academische wereld, en heeft nu beslist terug te keren naar een academisch ziekenhuis. 

Beddendruk

Het revalidatiecentrum is genoodzaakt om van 120 beschikbare bedden naar 90 te gaan. "Met 30 bedden minder leek het ons het meest efficiënt om een hele afdeling te sluiten. Dat wil niet zeggen dat we een een aantal patiënten  niet meer kunnen helpen. Iedereen kan nog bij ons terecht, als de beddendruk niet te hoog wordt", hoopt Ramaekers. Volgens de directeur kan het wel zijn dat het centrum in het najaar op volle capaciteit moet draaien, en dat er zo misschien wachtlijsten kunnen komen, waardoor niet iedereen geholpen kan worden. 

Voor 15 personeelsleden is er de opportuniteit in het Mariaziekenhuis te helpen, de anderen worden verdeeld over de afdelingen in het revalidatiecentrum

Hans Ramaekers, directeur van het Revalidatie en MS Centrum Noorderhart

Noorderhart gaat actief op zoek naar vervanging van de revalidatiearts, maar snapt ook dat het onzekere tijden zijn voor het personeel. "Voor 15 personeelsleden is er de opportuniteit in het Mariaziekenhuis te helpen, de anderen worden verdeeld over de afdelingen in het revalidatiecentrum. Ik snap natuurlijk dat ze zich zorgen maken omdat ze niet weten op welke termijn dat zal zijn, maar we gaan ons best doen het personeel te blijven informeren en samen te zitten met hen en de vakbonden." 

Algemeen personeelstekort

Het personeelstekort is voelbaar in verschillende sectoren, en ook het zorgpersoneel is flink uitgedund. In het Mariaziekenhuis in Pelt, ook een deel van Noorderhart, zijn op dit moment 50 tot 60 bedden gesloten. "Het is wel  vakantie, maar toch is dat uitzonderlijk veel. Hopelijk kunnen we in september weer meer bedden openstellen. Maar we zijn al bijna een jaar niet meer op volle capaciteit aan het draaien, dus ik vrees voor het najaar," zeggen ze bij Noorderhart.

Meest gelezen