Het is nu officieel: we beleven een hittegolf, de eerste sinds 2020

We zitten nu ook officieel in een hittegolf. Om 10.10 uur steeg de temperatuur in Ukkel opnieuw boven de 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Daarmee werd voldaan aan de criteria voor een hittegolf van het KMI, die ook bepalen dat het minstens drie dagen "tropisch" warm moet zijn, boven 30 graden. De hittegolf bereikt normaal gezien dit weekend wel zijn piek.

De hittegolf werd dinsdag ingezet. Toen klom het kwik in Ukkel voor het eerst naar 27 graden. De voorbije dagen was het telkens warmer dan 30 graden. Dat betekent dat we nu ook officieel in een hittegolf zitten, de eerste sinds de zomer van 2020.

De hittegolf zal allicht wel niet zo lang duren als die van twee jaar geleden. Toen bleef het twaalf dagen warmer dan 25 graden. Nu wordt verwacht dat het vanaf woensdag of donderdag terug frisser wordt.

De piek van de hittegolf wordt normaal gezien dit weekend bereikt, met maxima tot 34 graden vandaag en 35 graden morgen. Vanaf morgen wordt het wel meer bewolkt. Maandag en dinsdag kunnen enkele buien voor wat verkoeling zorgen.

Ondertussen waarschuwt het KMI dat voor het binnenland code oranje van kracht blijft. "Drink regelmatig (water), draag lichte kledij, breng de dag door in koelere ruimten, volg je gezondheidstoestand op, kies voor licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) en sluit deuren en ramen om de warmte buiten te houden. Wees ook voorzichtig met vuur in de natuur en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren", adviseert het KMI.

Hoge ozonwaarden

De weersomstandigheden blijven ondertussen ook de ozonwaarden de hoogte injagen. Door de combinatie van luchtvervuiling en het warme, zonnige weer verwacht de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) dit weekend overal hoge ozonconcentraties. Lokaal kan zelfs de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden worden. Vrijdag gebeurde dat al in Berendrecht en in Schoten.

Bij het overschrijden van die informatiedrempel krijgen vooral ouderen, kinderen en mensen met een verminderde longfunctie, zoals astmapatiënten, het advies om zware inspanningen in de buitenlucht te vermijden tussen 12.00 uur en 22.00 uur. Binnenshuis is het risico kleiner: daar liggen de ozonconcentraties gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Nu we officieel in een hittegolf zitten: hoe vaak komen die voor? En is het gevaarlijk voor ons lichaam? Weervrouw Sabine Hagedoren en wetenschapsjournalist Koen Wauters vertellen er meer over in volgende video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen