SACHA CNOCKAERT

Pop-upbar Zanzibar Merchtem moet toch deuren sluiten: "We hebben echt alles gedaan om het te voorkomen" 

De zomer zit erop voor pop-up bar Zanzibar in Merchtem. Dat heeft de Raad van State beslist met onmiddellijke ingang. Na klachten en arresten oordeelde de Raad eerder al eens dat de bar moest sluiten. Maar het gemeentebestuur legde die beslissing naast zich neer en gaf een nieuwe vergunning, die "beter gemotiveerd was dan het arrest van de Raad van State".  Ook die vergunning fluit de Raad nu terug. 

De Raad van State heeft met onmiddelijke ingang de nieuwe vergunning voor de zomerbar Zanzibar geschorst. Daarmee valt definitief het doek over de pop-upbar die sinds 2019 te vinden was aan de Dahliastraat in Peizegem, bij Merchtem. "Boeken toe. Sereniteit. Het is zo. We deden alles wettelijk. Dit is zo erg", zucht mede-zaakvoerder Wim Walravens. 

Zoals de voorbije jaren opende Zanzibar de deuren op 27 mei. Normaal zou de bar open zijn tot 3 september, maar een buurtcomité stapte naar de Raad van State wegens geluids- en verkeersoverlast. De Raad van State gaf de  buurtbewoners eind juli gelijk en schorste de vergunning van de zomerbar. 

Betere motivering

Maar de gemeente Merchtem legde dat arrest van de Raad van State naast zich neer en gaf op 3 augustus een nieuwe vergunning. Daarbij hield het schepencollege nu wel rekening met het arrest. Er werden maatregelen opgelegd en de zomerbar mocht de verwezenlijking van het agrarisch gebied niet in het gedrang brengen. "We hebben er alles aan gedaan om overlast te beperken. We plaatsten een geluidsmuur met zes containers. We stelden ook 150 studenten te werk. Alles gebeurde wettelijk. Dan komt dit erg hard aan", legt Walravens uit. 

Maar de Raad van State zag het zo niet en schorste ook de tweede vergunning. Volgens de Raad is er in agrarisch gebied geen plaats voor een pop-upzaak van die omvang. Ze haalt ook nog bouwovertredingen en oneigenlijk gebruik van bestemming van landbouwgronden aan. 

Meest gelezen