AFP or licensors

Taliban slaan hardhandig protestbetoging van enkele tientallen Afghaanse vrouwen uit elkaar

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben een veertigtal, veelal ongesluierde, vrouwen betoogd voor meer rechten. De manifestatie werd erg brutaal uiteengejaagd door de taliban die in de lucht schoten en de vrouwen sloegen met geweerkolven. Maandag is het precies een jaar geleden dat de taliban opnieuw aan de macht kwamen in Afghanistan.

Een veertigtal vrouwen was bijeengekomen aan het ministerie van Onderwijs in Kaboel. Ze riepen slogans zoals "brood, werk en vrijheid", "wij willen gerechtigheid en geen onwetendheid" en "15 augustus is een zwarte dag". Die datum slaat op de machtsovername door de radicaal islamitische beweging taliban een jaar geleden.

Vrouwen slaan op de vlucht nadat de taliban in de lucht begonnen te schieten.
AFP or licensors

Opvallend was dat veel vrouwen in de betoging geen enkele gezichtsbedekking droegen, wat nochtans opnieuw verplicht is door de taliban. 

De manifestatie duurde dan ook niet lang. Al vrij snel kwamen talibanstrijders ter plaatse. Ze schoten een paar keer in de lucht en sloegen de vrouwen met geweerkolven en stokken. Er werden ook mobiele telefoons in beslag genomen. De meeste vrouwen gingen op de loop of zochten bescherming in winkels in de buurt.

Bekijk hier beelden van de manifestatie:

Videospeler inladen...

Dergelijk protest van vrouwen was er wel vaker kort na de machtsovername door de taliban vorig jaar, maar de voorbije maanden was dat uitzonderlijk. Het talibanregime heeft opnieuw harde voorwaarden inzake kleding en gedrag opgelegd aan vrouwen en dat wordt ook afgedwongen. Zo moeten die te allen tijde in het openbaar het gezicht bedekken, bij voorkeur met een alles verhullende "boerka"'. 

AFP or licensors

Meest gelezen