4 damherten doodgebeten door wolf in Helchteren: "Gat gegraven onder omheining"

In Helchteren heeft een wolf vier damherten doodgebeten. De wolf heeft een gat gegraven onder de omheining en is zo tot bij de damherten geraakt. Een vijfde hert wist te ontkomen door zich te verschuilen achter een aanhangwagen. 

De wolf sloeg toe in Helchteren in de Pannensman, dichtbij het domein Molenheide en het militair domein. Dat is de thuisbasis van de roedel. Eric Henrotay woont daar en heeft er al 40 jaar damherten lopen. Vannacht hebben dus ook wolven die damherten ontdekt. 

"Toen ik vanmorgen opstond, zag ik 2 herten onbeweeglijk in de zon liggen. Ik had onmiddellijk door dat er iets niet klopte." Toen Henrotay dichterbij ging kijken, zag hij dat een hert in de nek was gebeten en het andere dier volledig was opengereten. "Iets verder zag ik dan nog 2 kadavers liggen, ook helemaal leeggehaald", zegt hij vol afschuw. 

Een van de vier damherten

Omheining

De wei is omringd door een 2 meter hoge draad met prikkeldraad aan de bovenkant, maar de wolf vond toch een weg door onder de draad een gat te graven. "Misschien is het mijn fout en had ik de draad helemaal wolfproof moeten maken, maar ik ben nu eenmaal niet zo technisch aangelegd. Maar nu heb ik mijn lesje wel geleerd. Ik ga de wei onmiddellijk met schrikdraad laten omheinen."

Oplossing op langere termijn

Vanavond komt Natuur en Bos om de nodige vaststellingen te doen. "Zij moeten toch eens nadenken over een oplossing op langere termijn. We horen steeds meer dat de wolf dieren doodt, daar moet toch een oplossing voor zijn", zegt Henrotay radeloos. "Ik wil me aansluiten bij groeperingen en nadenken over een oplossing. Ik begrijp dat ieder dier zijn plek heeft op deze aardbol, maar we zitten hier wel in bewoond gebied, het moet veilig blijven voor iedereen." 

Meest gelezen