Buurt protesteert in badjas tegen Antwerps vijfsterrenhotel: "Arrogant hotel even in z'n blootje zetten"  

Een honderdtal buurtbewoners heeft zondagmiddag in badjas geprotesteerd op de trage weg doorheen het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary in het centrum van Antwerpen. Het hotel plaatste illegaal bloembakken en een slagboom om die openbare weg af te schermen voor 'een bepaald soort volkje'. De slagboom opent voor hotelgasten, maar bemoeilijkt de doorgang voor fietsers , voetgangers en rolstoelgebruikers. 

Een kleine honderd actievoerders hebben vanmiddag in badjas geprotesteerd tegen het illegaal en systematisch inpalmen van de openbare ruimte door het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary. De trage weg loopt door het hotel, maar dat zette de weg - volledig illegaal - af met bloembakken en een slagboom. Die opent alleen voor de hotelgasten, maar bemoeilijkt de doorgang voor wandelaars, fietsers en rolstoelgebruikers. Dat is zeer lastig omdat het straatje een handige binnenweg is en bovendien ook leidt naar de ingang van het Sint-Elisabethziekenhuis. 

Hoe lang zal hij open staan? Morgen staat de pers hier niet, hè
Organisator Frank Bruynseraede

De hoteleigenaar wilde met de wegafzetting 'een bepaald soort volkje' weghouden om zijn gasten rustig van hun kamer naar het wellnesscentrum te laten wandelen. "Omdat we medelijden hebben met de hotelgasten die in hun badjas de straat over moeten, staan we hier solidair in badjas", knipoogt initiatiefnemer Frank Bruynseraede cynisch. "We zijn kwaad dat het hotel publiek domein als privéterrein behandelt. Het leek ons zinvoller om die arrogantie even in haar spreekwoordelijke blootje te zetten." 

Reactie stad komt te laat

Onder de actievoerders bevond zich ook Antwerps gemeenteraadslid Mie Branders (PVDA). "De stad heeft al laten weten dat de slagboom illegaal is en weg moet, maar deed dat pas na buurtprotest. Openbare ruimte moet je echter pro-actief bewaken." 

Lees verder onder de afbeelding. 

Zondag leek het protest alvast te werken. De bloembakken waren plots weg en de slagboom stond de hele namiddag open. "Maar voor hoe lang? Morgen staat de pers hier niet?", zucht Bruynseraede 

Het gaat overigens over een nieuwe en langere slagboom. In het verleden stond er in de straat al een slagboom. Maar die was kleiner en van het ziekenhuis. Hij moest voorkomen dat auto's er 's nachts parkeerden, maar stond overdag bijna permanent open. 

Meest gelezen