Europa Press 2022

Spanje zwaar geteisterd door bosbranden in regio rond Zaragoza, 1.500 mensen geëvacueerd

Na Frankrijk wordt nu ook Spanje opnieuw zwaar getroffen door bosbranden. In de omgeving van Zaragoza zijn er afgelopen nacht meer dan 1.500 mensen geëvacueerd en ondergebracht in opvangcentra.

De bosbranden hebben zich in minder dan 24 uur tijd uitgestrekt over een gebied van zo'n 50 kilometer.  De situatie zou het meest kritiek zijn in en rond Añon de Moncayo. De inwoners probeerden de vlammen aan de rand van de dorpen tegen te houden met tuinslangen en emmers water. Ze werden uiteindelijk geëvacueerd en opgevangen in een van drie sportcentra in nabijgelegen dorpen. 

Europa Press 2022

Bekijk beelden van de branden in Spanje:

Videospeler inladen...

In totaal zijn er in de regio meer dan 1.500 mensen (uit 8 verschillende dorpen) geëvacueerd en ondergebracht in opvangcentra. De wind steekt geregeld opnieuw op en verandert van richting. Dat maakt het werk voor de 300 brandweerlui heel moeilijk. Ze doen er alles aan om inwoners en dorpen te beschermen, maar omdat het moeilijk te voorspellen is van waar de wind (die tot 60 kilometer per uur haalt) zal komen, is het ook heel onduidelijk hoe de situatie de komende avond en nacht zal evolueren. 

Europa Press 2022

Deze zomer is in Spanje al zo'n 240.000 hectare landbouw- en natuurgebied afgebrand. Spanje en Portugal zijn de zwaarst getroffen regio's in Europa.

Uit voorlopige cijfers blijkt intussen dat er sinds begin dit jaar in de hele Europese Unie al 660.000 hectare bos is afgebrand. In Frankrijk maken ze volgens de Europese cijfers de  ergste zomer in 16 jaar mee, vooral door de grote bosbranden die er al waren in de Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk.

In de Gironde heeft het intussen eindelijk geregend, na een wekenlange periode van droogte. De grote bosbrand die er al vijf dagen woedt in de buurt van Landiras, ten zuiden van Bordeaux, is er nu onder controle. Zo'n 8.000 mensen mochten vanmiddag naar hun huis terugkeren. Dat het vuur onder controle is, betekent ook nog niet dat het volledig geblust is, waarschuwt de brandweer. De strijd tegen de bosbranden in Frankrijk is dus nog lang niet ten einde, want er zijn ook pyromanen die de branden doelbewust aansteken. 

VRT NWS ging mee op pad met de Franse gendarmerie. Zij patrouilleren ook met de fiets en de motor om pyromanen tegen te houden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen