Vuurhaard in natuurgebied Lanaken dan toch nog actief: "Waarschijnlijk een grondbrand, geen kwaad opzet"

De brandhaard in een natuurgebied in de buurt van de Bessemer, in het grensgebied Lanaken-Zutendaal is dan toch nog actief. Dat zegt burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) vanmiddag. Eerder had Keulen gemeld dat het vuur geblust was, maar dat bleek dus voorbarig. "Het gaat waarschijnlijk om een grondbrand."

De brand in het grensgebied Lanaken-Zutendaal werd rond 20 uur gisterenavond opgemerkt door een piloot die er met een sportvliegtuig overvloog. Er was veel geur- en rookontwikkeling. Bewoners van verschillende deelgemeenten zoals Neerharen, Rekem, Veldwezelt en Smeermaas konden de brandgeur waarnemen.  

Iets voor middernacht liet de politiezone Lanaken-Maasmechelen weten dat het vuur onder controle was. Burgemeester Keulen zei vanmorgen dat de brand geblust was, maar laat nu weten dat er toch nog een vuurhaard actief is in de ondergrond. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een grondbrand", meldt hij aan onze redactie.

De impact van de brand valt goed mee. Er is slechts een stukje bos van 600 vierkante meter beschadigd door het vuur. Dat is iets groter dan de 400 à 500 vierkante meter waar eerder sprake van was. "De brandweer is nu met krachtige stralen bezig moerasvorming te creëren om de vuurhaard in de ondergrond te verdrinken", zegt de burgemeester nog. 

"Een brand in de ondergrond is een natuurfenomeen", zegt Keulen. "Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet."

Meest gelezen