radio2

Dak van zomerbar in Oostnieuwkerke waait weg op windstille dag: "Met verstomming geslagen"

Zaterdagavond, op een warme en windstille zomerdag, heeft een hevige windstoot de overkapping van zomerbar Bar Hazart in Oostnieuwkerke omver geblazen. Niemand raakte gewond, drie auto’s raakten wel beschadigd. Naar de oorzaak van de windstoot is het gissen.

De onverwachte en hevige windstoot kwam 's avonds opzetten. Op dat moment waren nog enkele aanwezigen in de zomerbar Bar Hazart in Oostnieuwkerke. “De wind is onder onze overkapping gekropen dat bestaat uit een ijzeren constructie en een dekzeil”, vertelt uitbater Louis Plancke (27). “Ineens begon onze overkapping te schuiven en uiteindelijk werd ze ook omver geblazen.” 

"De schade valt al bij al nog mee omdat er geen lichamelijke letsels waren", zegt Plancke. "De voorruit van een auto is wel volledig doorboord door een paal, twee andere auto’s liepen blikschade op. Het is een kost, maar we zijn gelukkig verzekerd en zoiets valt onder stormschade en overmacht. Het is iets abnormaals, je kan je daarop niet voorbereiden."

radio2

De zomerbar sloot de deuren en de uitbaters begonnen meteen aan het herstel. "Dat is zeer vlot verlopen", aldus Plancke. "In drie uur waren we weer up and running. We mogen van geluk spreken dat we vandaag opnieuw konden open doen. Het is niet te geloven hoe sterk de wind was. We waren met verstomming geslagen."

Zeebriesfront of stofhoos?

Hoe die korte, maar zeer krachtige wind kon ontstaan, is niet duidelijk. Ook David Dehenauw van het KMI kan er niet meteen een verklaring voor vinden. “Misschien was het een zeebriesfront dat landinwaarts trok", probeert hij te raden. "Zo’n zeebriesfront is noord- noordoostenwind. Maar in het binnenland staat er oost- zuidoostenwind", Wanneer deze botsen met elkaar kan dat wel voor turbulentie zorgen. Dat kan ook een zogenaamde stofhoos veroorzaken, maar dat is echt gissen.” 

Dehenauw kreeg ondertussen ook meldingen van korte windstoten die enkele minuten duurden in Stasegem, Torhout en Ichtegem. "De zeebries moet dus tot diep in West-Vlaanderen getrokken zijn. Die kleine wervelwindjes vallen uiteraard niet te meten. Maar dit kan wel een verklaring zijn voor wat gebeurd is in Oostnieuwkerke." 

Meest gelezen